Gouda aan de rivieren

Auteur If then is now.-nl
door If then is now.-nl
30 maart 2024

Gouda ligt bij de samenvloeiing van de rivieren de Gouwe en Hollandse IJssel. Mede dankzij de binnenvaart over deze rivieren groeide Gouda in de middeleeuwen uit tot een belangrijke stad. In 1272 kreeg de stad stadsrechten en aan het eind van de middeleeuwen was Gouda uitgegroeid tot de vijfde stad van Holland. In de binnenstad is nog altijd een groot aantal historische en monumentale gebouwen te vinden, waarvan het Stadhuis en de Sint-Janskerk waarschijnlijk de beroemdste zijn. De stad staat daarnaast bekend om zijn Goudse kaas, die in de zomer verhandeld wordt op de donderdagse toeristische kaasmarkt. Ten slotte geniet Gouda bekendheid door de fabricage van bier, kaarsen, pijpen, Gouds plateel, stroopwafels en de jaarlijkse Kaarsjesavond.

Gouda was in de zeventiende en achttiende eeuw al een industriestad en leek in dit opzicht op Leiden. Er waren touwslagerijen, blekerijen en er was tamelijk veel lakenindustrie. Deze bedrijven onderscheidden zich van de traditionele huisnijverheid door het aantal personeelsleden, de inzet van kapitaal van buiten de ondernemingen en de mate van mechanisatie. Pas in de tweede helft van de negentiende eeuw raakt Holland in de greep van de industriële revolutie en ontstaan de grote fabrieken die het karakter van Gouda voorgoed zouden veranderen.

Voor de Goudse economie was het transport over water van levensbelang. De stad was gelegen aan de vaarroute tussen Rotterdam en Amsterdam en de bestedingen van opvarenden die Gouda passeerden, vormden een belangrijke bron van inkomsten. Daarnaast zorgde de scheepvaart voor werkgelegenheid in de vorm van enkele kleinere scheepswerven, tuigerijen en aanverwante nijverheid. De verbindingen over water stimuleerden de export van Goudse producten, zoals kaas, aardewerk en pijpen.

De Hollandsche IJssel zorgde niet alleen voor handel, maar ook voor stenen ter vervanging van de houten huizen en verzwaring van de stadsmuren en schoner en kalkarmer water, dan het veen- en polderwater. Dit was goed voor blekerijen maar ook voor bierbrouwers.

Wist je dat Gouda ooit bierhoofdstad van Nederland was? In de 15e eeuw telde Gouda ruim 200 bierbrouwers. Weet je wat het leuke is? Dat je nu nog steeds volop bier kunt proeven.

Bron: https://ifthenisnow.eu/nl/pointsofinterest/gouda-de-donkere-sluis en indebuurt.nl