Over Oud Reeuwijk, Oud Bodegraven en meer..

door Routeteam Struinen en Vorsen
30 maart 2024

Oud Reeuwijkseweg 15: deze boerderij, ‘Zomerlust’, uit het laatste kwart van de 19e eeuw heeft een halsgevel en een zogenaamd wolfsdak (een dak met een afgekipt puntje aan de voorzijde). Hier woonde en werkte ‘het boertje van Reeuwijk’, die in zijn tijd bekendheid oogstte als kruidendokter en wonderdokter.

Polder Tempel: deze droogmakerij (drooggemalen plas) is één van de plassen van het Kleine Plassengebied geweest. Deze plassen zijn in de periode van 1879 tot 1878 drooggemalen. Het grote plassengebied, de Reeuwijkse Plassen, zijn na veel onenigheid niet drooggemaakt. De oorsprong van de opmerkelijke naam van deze polder is onbekend.

De Ringdijk: de brede Wonnewetering langs de kruin van de Ringdijk was een belangrijke scheepvaartroute tussen Reeuwijk en Bodegraven. Tot 1960 zeilden grondschippers met Westlanders en Kagenaars. Zij vervoerden zand, aarde en mest. Bij tegenwind werd de Wonnedijk gebruikt als jaagpad. Wonne betekent liefelijk. Water zoekt altijd het laagste punt in het landschap. In de droogmakerij die je overziet, stroomt langzaam kwelwater binnen. Onder aan de grasdijk kun je de kwelplekken met bruin ijzerhoudend water zelf ontdekken.

Veenstroom Oud Bodegraven: je vaart hier door een veenstroompje. Dit zijn natuurlijke beken die het overtollige regenwater uit het veenmoeras afvoerden. De veenstroompjes zijn nog altijd goed herkenbaar in het landschap door hun slingerende karakter. Het overige water in dit gebied - sloten, vaarten, kanalen - is recht, omdat het allemaal met de hand is gegraven door de ontginners.