Vestingstad Gorinchem

Auteur Struinen en Vorsen
door Struinen en Vorsen
30 maart 2024

Gorinchem maakte als vestingstad onderdeel uit van zowel de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Samen met het tegenoverliggende Woudrichem zorgde deze vesting voor de afsluiting van de rivier de Waal voor de vijand. In het rampjaar 1672 had Willem de III zijn hoofdkwartier bij Bodegraven, dicht bij de zwakke punten in de waterlinie. Dat waren de Woerdenscheverlaat, Nieuwerbrug en Goejanverwellesluis. In Gorinchem werd de meest ervaren veldheer, maarschalk Wirtz, aangesteld als bevelhebber over de Waterlinie, vanaf de Lek t/m het Land van Altena.

Gorinchem was de grootste en strategisch meest belangrijke vestingstad in de Oude Hollandse Waterlinie. Er bevonden zich in de stad kazernes, artillerieloodsen en veel andere gebouwen met een militaire bestemming, waarvan maar liefs 11 grote bastions bewaard zijn gebleven. Door de vele monumentale panden, de zestiende-eeuwse stadswallen, de imposante kanonnen, molens en de prachtige stadspoort is de historie overal in de binnenstad zichtbaar en tastbaar. Met een wandeling langs de vestingwallen ontdek je oude kanonnen en de molens “Nooit Volmaakt” en “De Hoop”.

Geniet daarna op een van de vele terrasjes op de Oude Markt van deze prachtige vestingstad. Je kunt in de omgeving heerlijk wandelen en fietsen. Met de veerdienst kun je een ronde maken langs de hele Vestingdriehoek bestaande uit Gorinchem, Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren.

Bronnen:
https://forten.nl/forten/vesting-gorinchem/
https://nieuwehollandsewaterlinie.nl/forten/vesting-gorinchem/
https://mooigorinchem.nl/nl/event/de-polder-en-de-oude-hollandse-waterlinie