Biologische kaasboerderij, de Ruyge Weyde

Kaasboerderij de Ruyge Weyde is onze 5e generatie familiebedrijf in Oudewater, waar we al vanaf 1847 echte Goudse Boerenkaas bereiden. Vandaag de dag…

Ga snel binnen deze pagina naar:

Algemeen

Traditie, vakmanschap en passie...

Kaasboerderij de Ruyge Weyde is onze 5e generatie familiebedrijf in Oudewater, waar we al vanaf 1847 echte Goudse Boerenkaas bereiden. Vandaag de dag zijn er nog circa 17.000 melkveebedrijven in Nederland, waarvan er nog maar ca. 100 echte boerenkaas maken van rauwe melk. Daarvan zijn niet veel meer dan 10 melkveebedrijven biologisch, waaronder wij! Vanaf december 2018 zijn wij de enige kaasboerderij in heel Nederland die Boerenkaas, biologisch, een melkrobot en 100 % weidegang combineren.

Wij creëren meerwaarde door van de melk van eigen koeien kaas te maken en zelfstandig te vermarkten. Dit is niet alleen waar we goed in zijn, het is ook onze grootste trots. Doordat we de gehele bedrijfskolom van kalfje tot consument in eigen handen hebben kunnen we de lat erg hoog leggen. Dit is terug te proeven in de kwaliteit van onze Ruyge Weyde Kaas.

Alle koeien op onze boerderij zijn hier geboren en grazen elk jaar vanaf april tot november in de weide. Ook over het rantsoen van de koeien wordt goed nagedacht. Soja en andere bewerkte producten (zoals GMO) worden hier niet toegepast.

Een exclusief en bijzonder product kwalitatief verder verbeteren is waar we voor gaan, al vanaf 1847…

De Ruygentaler

Het idee van de Ruygentaler is ontstaan door vraag vanuit het buitenland. De smaak van onze kaas werd door de klanten als fantastisch ervaren, maar waarom zo weinig gaten? De lekkerste kaas zit immers rondom de gaten. Vervolgens zijn we aan de slag gegaan om een mooie gatenkaas te ontwikkelen met behoud van ons eigen receptuur en smaak.  Dat klinkt erg makkelijk, echter het tegendeel is waar. Omdat onze kaas rauwmelks is, is de smaak onderhevig aan veranderingen welke tot uiting komen in de smaak en de gaten in de kaas. Om dan ook nog eens goede gatenkaas te maken, daar is topsport voor nodig. De gaten in de Ruygentaler zijn nooit even groot, omdat rauwmelkse kaas een levend product is. De grootste uitdaging bij de Ruygentaler is om de gaten controleerbaar te houden.

De smaak van de Ruygentaler is anders dan andere boeren gatenkazen in Nederland. Waar veel boeren gatenkazen ook echt ”boers” smaken, smaakt onze Ruygentaler alsof die uit de bergen komt. De smaak van de Ruygentaler is het best te vergelijken met een kruising tussen Emmentaler, Appenzeller en uiteraard Goudse Boerenkaas.

De Ruygentaler wordt verkocht aan specialisten in Duitsland en Oostenrijk. In Nederland is de Ruygentaler niet alleen te koop in onze boerderijwinkel, maar ook bij meerdere speciaalzaken in de regio. Onderstaande speciaalzaken leveren we op vaste basis uit:

– Kaasmeisje in Oudewater, Leeuweringerstraat
– Karsemeyer in Woerden, Molenvliet
– Karsemeyer in Woerden, Snel en Polanen
– De Ijsselpoort in Montfoort, Hoogstraat
– De Kaasspeciaalzaak van Ed Boele in Den Haag, Fahrenheitstraat

Winkel

Op de boerderij hebben we een erg gezellige winkel waar we dagelijks onze kaas verkopen. De winkel bevindt zich in de achterzijde van de boerderij, welke grenst aan de kaasmakerij. Hier verkopen we ons gehele assortiment, bestaande uit 15 soorten. Ook verkopen we in onze winkel vlees van eigen runderen, eieren, gerookte worst van scharrelvarkens en boeren boter.

Op de boerderij bevindt zich ook een tweede winkel voor het ontvangen van grote groepen tot 40 personen. Hier kunnen onze gasten genieten van een warme kop koffie en eventueel een toiletbezoek plegen. 

Zoekt u een leuk cadeau of wilt u een rondleiding boeken? Loop gerust eens bij ons binnen of neem contact met ons op per e-mail.

 

Onze winkel is dagelijks geopend vanaf 9:00 tot 18:00, op zon- en feestdagen zijn we gesloten.

Ruyge Weyde Logies

En toen bedachten we ons: hoe leuk zou het zijn om unieke luxe overnachtingsmogelijkheden bij ons op de kaasboerderij aan te bieden. Dit sluit perfect aan bij onze filosofie ”groot worden door klein te blijven”. Hoe gaaf is het om op een werkende Biologische Goudse kaasboerderij te overnachten waar je de koeien kunt zien en aaien, je de kaas gemaakt ziet worden en kaas, verse eieren en melk in de boerderijwinkel kunt kopen. En dit alles in het mooiste gebied van Nederland, omringd met water en werkelijk alle toeristische trekpleisters binnen handbereik.

Zo gezegd zo gedaan! “Kan niet bestaat niet”, vanaf 2016 zijn we open gegaan en hebben we al ruim 25 verschillende nationaliteiten mogen ontvangen. Booking.com heeft begin 2018 een lijst samengesteld met 230 overnachtingsmogelijkheden in een straal van 14 kilometer om ons heen, variërend van hotels tot B&B`s. In deze lijst staan wij op nummer 2 met een 9,8 uit meer dan 130 beoordelingen. Ook bij Airbnb hebben we de status ”superhost” met de maximale score. 

Wilt u meer informatie hebben over onze appartementen of bent u op zoek naar een leuke groepsaccomodatie? Bekijk dan gerust onze Ruyge Weyde Logies website: www.ruygeweydelogies.nl

Activiteiten

Rondleidingen € 10,00 p/p

Rondleidingen

Alleen op afspraak:

>10 personen = €10 p/p
<10 personen = €100 per groep

Contact

Biologische kaasboerderij, de Ruyge Weyde

Ruige Weide 43
3421 TH Oudewater
+31648184872

info@ruygeweydekaas.nl
https://www.ruygeweydekaas.nl/

In de buurt

B&B De Ruige Weide

Bed & Breakfast De Ruige Weide is gevestigd in een negentiende-eeuwse boerderij in het prachtige polderlandschap bij Oudewater. Hier wonen …

  • Oudewater
  • (1,4 km)
Kersenboomgaard en Groene Hart Fruit

Kom naar onze boomgaard aan de Hekendorpsebuurt (tegenover nr. 75) tussen Oudewater en Hekendorp, gelegen langs vele mooie fiets- en …

  • Hekendorp
  • (1,4 km)
bij Groen Geluk

Vanaf de camping heeft u een prachtig uitzicht over het weidse polderlandschap. Het kampeerterrein is gesitueerd op het terrein van …

  • Hekendorp
  • (1,7 km)