Slot Loevestein

Loevestein is een groots avontuur voor jong en oud. Een stoer kasteel met heel veel verhalen. Onderdeel van de Oude en Nieuwe Hollandse waterlinie.

Ga snel binnen deze pagina naar:

Algemeen

Dagje Uit op Slot Loevestein

In het oerhollandse rivierenlandschap, waar Maas en Waal samenkomen, liet ridder Dirc Loef van Horne in 1361 zijn kasteel bouwen. Toen ideaal om tol te heffen, tegenwoordig ideaal voor een dagje uit of als stop tijdens je struintocht, wandeltocht of fietstocht.

In het kasteel, de voorburcht en het soldatendorp is voor iedereen van alles te beleven. In het museum leer je over Hugo de Groot, de Middeleeuwen en de Hollandse Waterlinie. Met spellen kom je meer te weten over kruit en wapens, en in de kelder kun je de ervaring van hoogwater voelen. Je krijgt een persoonlijke sleutel om alles mee te ontdekken. 

Munnikenland

Slot Loevestein ligt in de uiterwaarden van de Maas en de Waal, in de Nederlandse Delta. In dit waterrijke gebied kan de natuur haar gang gaan, waardoor er een prachtig rivierenlandschap ontstaat met een grote diversiteit aan (water)planten en dieren. In het Munnikenland zijn grote grazers uitgezet, zoals kuddes Konikpaarden en de unieke rundersoort Rode Geus. 

Je kunt op diverse manieren genieten van de omgeving:

  • Staatsbosbeheer organiseert jaar rond avontuurlijke struintochten rond het slot. Deze data vindt je ook bij onze activiteitenkalender op de website.
  • Je bent van harte welkom in onze vesting. Deze is gratis toegankelijk voor een wandeling of pauze tijdens een fietstocht
  • Combineer een bezoek aan het natuurgebied met een kopje koffie en wat lekker in de Taveerne.
  • Het parkeerterrein beschikt over 4 camperplaatsen waar je gratis kunt overnachten.

Kinderactiviteiten

Jaarrond organiseren we tal van activiteiten zoals workshops en struintochten. Ook zijn er enkele grote evenementen zoals een Veldslag en een Riddertoernooi. Bekijk de activiteitenpagina op onze website voor een overzicht van de komende events. 

Terras

Tijdens je bezoek aan Slot Loevestein ben je van harte welkom in onze Taveerne voor een kopje koffie of thee met iets lekkers, ons huisgemaakte appelgebak, een lekker broodje, kopje soep of een ambachtelijk ijsje. De Taveerne is ook een ideale rustplaats tijdens je wandel– of fietstocht in het Munnikenland of de Vestingdriehoek. Even bijtanken met een grandioos uitzicht op het kasteel.

De Taveerne is van maart t/m oktober dagelijks geopend van 11.00 – 17.00 uur, van november t/m februari is de Taveerne alleen in het weekend geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Toegang tot de vesting is gratis, je kunt hier op je gemak rondkijken en genieten van het uitzicht op het kasteel en het Munnikenland. In de vesting bevindt zich een toiletgebouw met invalidentoiletten en een plek om je baby te verschonen. Het gebruik van de toiletten is gratis.

Activiteiten

Herfstvakantie op Slot Loevestein € 14,00 p/p

In de herfstvakantie is Slot Loevestein van 12 t/m 27 oktober elke dag open. Beleef geschiedenis in het echt en kom te weten hoe ridders, gevangen en soldaten vroeger leefden. Hoogtepunt in de herfstvakantie is natuurlijk het Riddertoernooi op 19 en 20 oktober. Daarnaast zijn er ook workshops, struintochten en de Nationale Archeologiedagen.

Nationale Archeologiedagen
In de archeologische expositie van Slot Loevestein kom je op zaterdag 12 en zondag 13 oktober van alles te weten over de vele bijzondere vondsten die in en om het kasteel uit de grond tevoorschijn zijn gekomen. Wat vertellen deze spullen over de geschiedenis van Loevestein en het leven van haar bewoners? De meeste objecten zijn opgegraven én gerestaureerd door de Archeologische Werkgroep Loevesteyn. Leden van de werkgroep geven dit weekend rondleidingen door de expositie en vertellen over de vondsten die bij Slot Loevestein zijn opgegraven. Ook is er een leuke kinderspeurtocht door de expositie. Maak kennis met deze bijzondere archeologische vindplaats!

Woensdag Workshop
Ridder Dirc heeft ridders nodig om zichzelf te beschermen. Kom jij hem helpen deze herfstvakantie? Wij organiseren een leuke workshop voor kinderen. Op woensdagen 16 en 23 oktober kun je op Slot Loevestein je eigen wapenschild verven, want je kunt ridder Dirc natuurlijk niet beschermen zonder schild. Iedere kleur staat ergens voor, dus jij bepaalt zelf wat je uitstraalt naar de tegenstander.

Struintochten
Ga deze herfstvakantie met de gids van Staatsbosbeheer van de paden af en dwaal mee door de uiterwaarden van de Waal. Tijdens de struintocht door het Munnikenland vertelt de gids je alles over de dieren en planten die je onderweg tegenkomt. Onderweg tref je vast de rode geuzen en konikpaarden. Een fijne tocht voor het hele gezin! Woensdag 16, vrijdag 18, woensdag 23 en vrijdag 25 oktober 2019: 14.00-16.00 uur Startlocatie: ingang Slot Loevestein, betalen bij de kassa.

Riddertoernooi
Oktober 1372 - De Graaf van Holland heeft Slot Loevestein eindelijk in handen en daarom roept hij een riddertoernooi uit. Van heinde en ver reizen stoere ridders naar het toernooiveld. Dit trekt Middeleeuwse ambachtslieden aan en rond het slot ontstaat zo een groot kampement. Kijk in het weekend van 19 en 20 oktober mee naar de voorbereidingen en demonstraties van de ridders of doe zelf mee in een workshop. Ook is er een kampement en kun je zien hoe ze vroeger in de middeleeuwen leefden. Het grote, jaarlijkse riddertoernooi op Slot Loevestein is een weekend vol activiteiten voor jong en oud!

Napoleontische exercitie

Op zondag 27 oktober 2019 beelden soldaten van de Napoleontische Associatie der Nederlanden (N.A.N.) een wapenoefening uit.

Bekijk alle informatie op https://www.slotloevestein.nl/activiteiten/herfstvakantie2019/.

Vanaf 12 oktober 2019 tot 27 oktober 2019

Riddertoernooi Slot Loevestein € 14,00 p/p

Oktober 1372

De Graaf van Holland heeft Slot Loevestein eindelijk in handen en daarom roept hij een riddertoernooi uit. Van heinde en ver reizen stoere ridders naar het toernooiveld. Dit trekt Middeleeuwse ambachtslieden aan en rond het slot ontstaat zo een groot kampement.

Kijk mee naar de voorbereidingen en demonstraties van de ridders of doe zelf mee in een workshop. Ook is er een kampement en kun je zien hoe ze vroeger in de middeleeuwen leefden. Het grote jaarlijkse riddertoernooi op Slot Loevestein is een weekend vol activiteiten voor jong en oud!

Programma

11:30 Demo Boogschieten
12:00 Wapen vaardigheidsproeven
13:00 Zwaardvechtles / Kiddy Battle 4-10 jaar
14:00 Wapendemo te paard
14:30 Zwaardvechtles / Kiddy Battle 4-10 jaar
15:00 Demo Boogschieten
16:00 Steekspel / Riddertoernooi

Er zijn stoere ridders, dappere paarden en schone jonkvrouwen. De ridders gaan met elkaar de strijd aan in het steekspel, maar laten ook hun wapenvaardigheden zien in individuele proeven en te paard. In de ridderschool leer je hoe je vecht met het zwaard en word je zelf een echte ridder (vanaf 4 jaar). Onder begeleiding van Longbowman en zijn Kasteelschutters kom je alles te weten over het boogschieten. Hoe worden pijlen en bogen gemaakt en waar werden ze voor gebruikt? Stel al je vragen en vergeet vooral niet zelf een keer te schieten!

Ontmoet in het kasteel graaf Albrecht en gravin Margaretha, zij vertellen verhalen over het leven in de Middeleeuwen. In de keuken van het slot zijn de cockemeesters Lena en Marie. In hun ijzeren ketels bereiden ze het avondmaal voor alle manschappen. Leer wat de gebruiken in de woelige 15de eeuw waren en ontfutsel hen één van deze heerlijke middeleeuwse recepten. Overige belangrijke gasten zijn: Aagje de vertelster, de Meyden van Loevestein, wilgenvlechters en troubadour Lucas.

Op de Middeleeuwse markt staan handelaren en ambachtslui die gewoontegetrouw meereizen met een kampement. Ontdek dat het wel heel lastig zou zijn zonder de touwslager, de smidse, de leerbewerker, de kruidenvrouw en de kleedsters in het kampement.

TIP: Kiddy Battle:
Leer hoe je vecht met het zwaard, wordt een echte ridder, sluit je aan en marcheer mee ten strijde naar het toernooiveld voor een spetterende strijd. Dé ridderactiviteit voor kinderen van 4 t/m 10 jaar.

Praktische Informatie
Wanneer: Zaterdag 19 en zondag 20 oktober van 11.00 – 17.00 uur.

Waar: Slot Loevestein, Loevestein 1, 5307 TG Poederoijen.

Wat kost het:
Volwassenen: € 14,00
Kinderen 4 t/m 18 jaar: € 9,50
Kinderen 0 t/m 3 jaar: gratis
Museumkaart: gratis

Toegangsprijs is inclusief een bezoek aan het kasteel en toegang tot het festivalterrein. Voorkom wachten bij de kassa en bestel vooraf online tickets.

Vervoer: De leukste weg is over het water, kom daarom met de watertaxi van Riveer over het water vanaf Gorinchem of Woudrichem en maak een geweldige entree.

Vanaf 19 oktober 2019 tot 20 oktober 2019

Contact

Slot Loevestein

Loevestein 1
5307 TG Zaltbommel
0183-447171

info@slotloevestein.nl
http://www.slotloevestein.nl

In de buurt

Maria Johanna Hoeve

Landelijk gelegen horeca- & recreatielocatie in de Alblasserwaard. Groepsaccommodatie, restaurant en golfbaan.

  • Noordeloos
  • (11,1 km)
Forelvisvijvers Zederik

We hebben twee prachtige vijvers waarin u in alle rust individueel of in groepsverband kunt komen vissen. Wij verkopen ook …

  • Meerkerk
  • (12,8 km)
Camping Wilgenwei

Boerencamping Wilgenwei is gelegen in een prachtige omgeving, vlakbij de rivier de Lek in het Groene Hart

  • Lopik
  • (16,2 km)