Wat ook superleuk is om een combinatie te maken van stad en land en varen en wandelen. Eerst maak je met Reederij de IJssel een grachtentocht door Gouda om vervolgens een prachtige (audiotour) wandeling langs de Hollandsche IJssel en door het Land van Stein te maken.
Je komt van niet alleen van alles te weten over sluizen zoals de Goejanverwelle- en Mallegatsluis, maar ook over de aanhouding van Wilhelmina van Pruisen in Hekendorp.

Deze route maakt deel uit van het Waterliniepad van 220 km. Je kunt er ook voor kiezen voor het korte Waterlinie ommetje door Gouda. Beide wandeltochten zijn te vinden op oudehollandsewaterlinie.nl van de gelijknamige stichting.

Grachtentocht door Gouda
Vertrekpunt: 1e vanaf de thuishaven Oosthaven 13, overige vaarten  Museumhaven, Buurtje 1 (zeer nabij Mallegatsluis)
Dagen en tijden: wo t/m za, 9.00, 12.30, 14.00 en 15.30 uur.
Meer info: Reederij de IJssel

Waterliniepadlus met audiotour Gouda – Hekendorp
Vertrekpunt: Mallegatsluis (nr. 7)
Aantal km: 16 km
Platform: Izi.travel

Waterlinie Ommetje Gouda
Vertrekpunt: Mallegatsluis (nr. 7)
Aantal km: circa 5 km
Platform: Izi.travel

CombiTips
IJsselhuis Museumcafé
Kopje koffie, lekker biertje

Expo Gouds Water 

Expo over de Oude Hollandse Waterlinie en de rol die Gouda daarbij speelde. 350 Jaar geleden speelde Gouda een belangrijke rol in het tegenhouden van de Franse troepen van Lodewijk XIV, zodat de residentie Den Haag niet veroverd kon worden. Dat kwam door onze functie als waterstad, het waren onze sluizen die het water leverden voor de inundaties (het onder water zetten van gronden) in de Oude Hollandse Waterlinie. Deze historische gebeurtenis wordt uitgebeeld in de opvallende en interessante tentoonstelling ‘Gouds Water’.

Data/tijd: 10 juni-31 juli, 12.00-17.00, behalve ma
Waar: Agnietenkapel (sla tussen punt 12 en 13 van het Waterlinie Ommetje af via de Sint-Anthoniusstraat, dan kom je vanzelf bij de Agnietenkapel).
Gratis toegang