1 / 12

Nieuws

Meerdaagse fietsroute Oude Hollandse Waterlinie

10 september 2019 16:02

Gloednieuwe meerdaagse fietsroute door de Oude Hollandse Waterlinie (vanaf 13 september)

Meer dan 120 km fietsplezier door de Oude Hollandse Waterlinie.

De route slingert door het Groene Hart van Gorinchem via Nieuwpoort, Schoonhoven, Bodegraven, Reeuwijk, Nieuwkoop, de Ronde Venen naar Muiden. Onderweg kom je langs meer dan 15 linie-elementen zoals schansen, posten, inundatiegebieden en gezellige vestingstadjes zoals Gorinchem, Woudrichem, Schoonhoven, Nieuwpoort, Muiden. Ook zijn er meer dan 40 linie-afstappunten langs de route, waar je lekker koffie kunt drinken of kan overnachten. Heel handig als je er een meerdaagse vakantie van wilt maken. De route is opgeknipt in 4 dagdelen van circa 30 km. Zo kun je fietsen combineren met een linie-activiteit of een bezoek aan Slot Loevestein, Fort Wierickerschans of het Muiderslot.

Langs deze verhalende linieroute is van alles te beleven en zijn de historische sporen nog te zien. Heel bijzonder is dat de route omlijst wordt door een dronevideo die het ingenieuze waterverdedigingssysteem vanuit de lucht laat zien en de route volgt. Deze video zal voorjaar 2020 gereed zijn.

In het Rampjaar 1672 hebben er hevige gevechten in de Linie plaatsgevonden, toen het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos was. De Fransen stonden met 120.000 soldaten voor deur van Holland. Dat we nu geen Frans spreken hebben we mede te danken aan een typisch Nederlandse vinding om in tijden van oorlog je land onder water te zetten als verdedigingsmiddel. De Oude Hollandse Waterlinie werd in 1672 in werking gesteld. Boerenland werd onder water gezet. Er ontstond een eindeloze inundatiezee die het de vijandige troepen onmogelijk maakte om verder op te rukken.

Pak de fiets en ontdek deze spannende gevechtshistorie van de moeder der Waterlinies via vestingsteden, schansen, inundatievelden, sluizen.

Deze prachtige fietsroute is gepresenteerd op het Netwerkevenement Twin Cities 2019 op vrijdag 13 september. Vanaf 13/9 is de fietsfolder verkrijgbaar via VVV’s en TIP’s in het Groene Hart en te downloaden via www.struinenenvorsen.nl/downloads. De fietsroute is smartphoneproof en online beschikbaar.

Fietsen door de Oude Hollandse Waterlinie is een initiatief van de stichting Struinen en Vorsen ondersteund door de erfgoedlijn Oude Hollandse Waterlinie –provincie Zuid-Holland en met dank aan de gemeenten Krimpenerwaard en Molenlanden.