1 / 12

Nieuws

Historische speelfilm Zondvloed opent het Waterlinie jubeljaar

17 maart 2022 19:53

Historische speelfilm Zondvloed opent het Waterlinie jubeljaar in het ‘nieuwe oude’ stadhuis van Nieuwpoort

Zondvloed is op 18 maart 2022 in première gegaan tijdens de opening van het jubeljaar 350 jaar Oude Hollandse Waterlinie in Nieuwpoort. De film vertelt het verhaal van de jonge boerenzoon Sijmen in een historisch kantelpunt binnen onze geschiedenis.

Als Sijmen ontdekt dat de totstandkoming van de waterlinie dichterbij is dan ooit, wordt hij door de Frans-Nederlandse oorlog in één dag tot zijn eigen man gemaakt in een poging zijn familie te redden.

Met deze film willen wij een kijkje in deze historie geven en een duidelijker beeld schetsen van de emotionele impact van deze gebeurtenissen op de boeren in dit gebied, aldus de filmmaker Nils Verkooijen van Vector Amsterdam.

De film wordt vertoond in het ‘nieuwe oude’ stadhuis van Nieuwpoort, waaronder zich een inundatiesluis bevindt. Een plek waar de boeren niet bij konden komen. In het stadhuis bevindt zich het museum van de Historische Kring Nieuwpoort, dat na het intensieve verbouwing geheel gewijd is aan het verhaal van de Oude Hollandse Waterlinie.

Zondvloed maakt deel uit van het Waterlinie Experience Pakket, bestaande uit de film, dronevideo, audiotours, fiets- en wandeltour, storytellings en nog veel meer. Het pakket is beschikbaar voor musea, bezienswaardigheden, attracties, logies, culturele en recreatieve ondernemers in het Waterliniegebied.

Meer weten kijk op struinenenvorsen.nl/oude-hollandse-waterlinie/ of neem contact op met Anita van Staveren, info@streekadvies.nl, 06-46442040.

Zonvloed is een initiatief van de Stichting Struinen en is onderdeel van de erfgoedlijn Oude Hollandse Waterlinie van de provincie Zuid-Holland mede ondersteund door de provincie Utrecht, gemeenten Molenlanden, Krimpenerwaard, Gorinchem, Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden, Prins Bernhard fonds en stichting Bisdom van Vliet.