logo struinen en vorsenOnderstaande projecten zijn door stichting Struinen en Vorsen gerealiseerd met behulp van onze subsidiegevers


Speuren naar Sporen

In het kader van het project Speuren naar Sporen zijn er 8 landschapsafari’s ontwikkeld en georganiseerd.

 

   

  • Voor de ontwikkeling van de Landschapsafari’s zijn in totaal 8 bijeenkomsten (creatief, informatief, evaluatie) georganiseerd. Uit deze bijeenkomsten zijn werkgroepjes per deelgebied geformeerd, die ook een aantal keer bij elkaar zijn geweest. Per deelgebied is er een landschapsafari met een eigen thema ontwikkeld. Dit heeft geresulteerd in 6 thematische landschapsafari’s en 2 overkoepelende landschapsafari vanuit Leidsche Rijn.
  • De buurt- en wijkverenigingen die ook bij dit traject betrokken waren, hebben aangegeven dat hun voorkeur naar beleving uitging inplaats van bijeenkomsten. Hun advies was zelf de wijk in te gaan en de scholen te benaderen. Om hier invulling aan te geven heeft Struinen en Vorsen een viertal landschapskennismakingstours georganiseerd. Tijdens de tours werden scholen, winkelcentra, sportvelden en markten bezocht. Hiervoor is een speciaal promotieteam opgericht, die begeleid met trekker, wagen en koe van het platteland naar de stad reden om bewoners uit Leidsche Rijn (2x) en IJsselstein (2x) kennis te maken met het platteland. Tijdens deze tours hebben de promotieleden vele positieve en enthousiaste reacties ontvangen.
  • Dit heeft geresulteerd in een team van stadsambassadeurs. Stadsbewoners die de landschapsafari’s via hun eigen netwerk in de stad zijn gaan promoten. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen, want de bus die tweemaal vanuit Leidsche Rijn vertrok voor de Landschapsafaritour zat prop vol met jonge gezinnen uit deze wijk.
  • Het enthousiasme voor deelname aan de landschapsafari’s was groot. Meer dan 40 deelnemers hebben hun deuren op 30 maart en 28 september geopend. De landschapsafari’s konden op eigen gelegenheid bezocht worden of met de safaritourbus. Deze bus reed vanuit Leidsche Rijn naar het platteland. Daarnaast kon men ook op eigen gelegenheid diverse bussen in de stad naar het platteland pakken. Hiervoor heeft SV een overzichtelijk (digitaal) kaartje inclusief dienstregelingen gemaakt.
  • De Landschapsafari’s werden op 30 maart op drie verschillende plekken door de burgemeesters van Oudewater, Lopik en Montfoort geopend. Ondanks het weer hebben vele bedrijven een goede aanloop gehad. Op 28 september is de Landschapsafaridag geopend door 4 burgemeesters bij het Bezoekerscentrum van De Utrechtse Waarden.
  • Via de facebookpagina landschapsafaris zijn belevenissen en voorbereidingen van beide dagen gedeeld.
  • Voor de promotie zijn er posters, flyer, folders, banners, spandoeken, beeldmerk, advertenties en een promotiefilms gemaakt.

Voor een indruk van de Landschapsafari klik hier

De Landschapsafari’s zijn een onderdeel van het project Speuren naar Sporen dat mede mogelijk gemaakt is door:

Professionalisering fase 2

De laatste jaren is er hard gewerkt om de plattelandstoerisme in de Lopiker- en Linschoterwaard te professionaliseren.

De belangrijkste resultaten en producten op een rijtje.

  1. Het imago van de Lopiker- en Linschoterwaard is beschreven in een levendig imagoplan, waarin op conceptuele wijze gepresenteerd is ‘hoe de identiteit van de streek optimaal beleefbaar gemaakt kan worden voor haar bewoners en haar bezoekers’.
  2. Om zo goed mogelijk op de behoeften van de deelnemers zijn er verschillende workshops georganiseerd variërend van wat mag ik en wat moet ik, hoe kiest de consument, social media, ken uw gebied en collega’s, BHV aangevuld met een aantal bedrijfsbezoeken.
  3. Daarnaast zijn er meer dan 25 deelnemers geworven.
  4. Het informatieve (digitale) verwijssysteem is compleet. Het gehele aanbod van Struinen en Vorsen is geactualiseerd en gedigitaliseerd. Alle deelnemers zijn hiervoor persoonlijk benaderd en begeleid met het invoeren van hun gegevens. Daarnaast zijn vele routes uit de routeboekjes gedigitaliseerd.
  5. Er zijn arrangementen voor de zakelijke markt en voor kinderen ontwikkeld. De belangstelling voor dit onderdeel was zeer groot. De zeer fraaie en gevarieerde arrangementen waar bij de kinderen zintuigen centraal staan en bij de zakelijke markt de landelijke vergaderlocatie zijn gebundeld in aparte folders.
  6. De Kooiroute en de 8 van Linschoten uit Tureluren en Flierefluiten zijn ontwikkeld tot multimediale routes, via QR-codes langs de routes kunnen streekverhalen gelezen worden en meer informatie over de deelnemers die daaraan liggen, verworven worden.
  7. Fiets- en wandelbrochure is geactualiseerd en aangevuld met knooppunten en verbindingsroutes die stad en land verbinden (ontbrekende schakels).
  8. Langs de routestructuur zijn 10 recreatieve voorzieningen geplaatst, deze zijn op de fietswandelkaart aangegeven met een B.
  9. Er gebeurt momenteel veel op plattelandstoeristisch gebied. Daarom heeft Struinen en Vorsen ervoor gekozen om te onderzoeken welke nieuwe koers zij in zal moeten zetten om ook in de toekomst een meerwaarde te kunnen generen voor haar deelnemers en samenwerkingspartners.

Project Professionalisering Plattelandstoerisme in de Lopiker- en Linschoterwaard, fase 2
Projectgroep: Gemeenten Lopik, Oudewater, Montfoort en IJsselstein, stichting Landgoed Linschoten en ANV de Lopikerwaard
Projectbegeleiding: projectbureau Streekadvies ’t Laage Land
Opdrachtgever: Stichting Struinen en Vorsen
Looptijd: 2009 - 2012

Mede mogelijk gemaakt door:

logo europese unie Europese Unie
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland                                       

                         Provincie Utrecht

provincie utrecht

     ------------------------------------------------------------------------------------------

 

vergaderen in het groene hartVergaderarrangementen

Vergaderen in het Groene Hart. Op prachtige boerderijen, hooizolders of midden in de polder, het kan allemaal. 

kinderfeestjes in het groene hartKinderarrangementen

Voor de vrolijkste boerenspelen, crea workshops en gezellige boerderijvakanties. De leukste tips bij elkaar.


klavertje vier fietsroutes Klavertje Vier fietsroutes

Kom genieten van het plattelandsleven rondom Woerden. Er zijn vier fietsroutes uitgezet van circa 45 kilometer met Woerden als middelpunt. Tezamen vormen de routes een klavertje vier. Deze routes zijn opgenomen op de Klavertje Vier fietskaart. Meer info» of fietskaart bestellen»

--------------------------------------------------------------------------

Groene hart, van bodem tot bord 'Groene Hart, van Bodem tot Bord',

In dit boek worden streekproducten uit het Groene Hart op een pakkende wijze verwoord en verbeeld. De weg van bodem tot bord wordt gevolgd, fraai in beeld gebracht met verhalen over landschap, cultuur en de lokale producenten erachter. Meer info» of boek bestellen»

--------------------------------------------------------------------------

banner cultuurmaand Cultuurmaand Lange Linschoten

Kunst & Cultuur & Buitenbeleving gingen hand in hand tijdens de Cultuurmaand Lange Linschoten.

 

-------------------------------------------------------------------------

 

hooiberghut Hooiberghutten

Overnachten bij de boer om op een originele manier kennis te maken met het leven op de boerderij. Meer info»

--------------------------------------------------------------------------