PERSBERICHT
Kinderen basisscholen Oudewater schilderen hooibalen
Balenkunst tijdens de verlichte boerderijenroute Lange Linschoten

Deze week beschilderen een kleine 650 kinderen van de basisscholen Klavertje 4, St. Jozefschool, de Immanuelschool en Mariaschool uit Oudewater in een voormalige ligboxenstal ruim honderd met zwart plastic omhulde hooibalen. In groepjes van drie maken ze de meest bijzondere boerderijdieren of geven ze hun visie op de boerderij en het landschap. Op deze manier geven ze invulling aan het project Balenkunst in de Wei: van hooibaal tot kunstobject.

BalentuinDe beschilderde balen zullen tijdens de verlichte boerderijenroute Lange Linschoten een plekje krijgen op de route in een zogeheten Balentuin. Evenals de boerderijen op de route worden ook de balen aangelicht. De Balentuin ligt aan de Noord Linschoterzandweg 57. Hier vindt op 2 september de muzikale aftrap van de zevende verlichte boerderijenroute in het Groene Hart plaats. Om half 8 die avond treedt fanfare Linfano uit Linschoten hier op en trekt vandaar al musicerend richting de volgende kwakel of Vrouwenbrug. De route
vindt plaats op 2, 3, 9, 10, 16, 17, 23 en 24 september a.s.

BalentuinJury
Medio september gaat een deskundige jury onder voorzitterschap van de Oudewaterse burgemeester mevrouw Ruigrok-Verreijt de balen beoordelen. Op de laatste avond van de verlichte boerderijenroute worden de winnende klassen bekend gemaakt. Voor de mooiste balen zijn voor de betreffende groepen op 30 september een toneelvoorstelling ‘Hoe word ik boer?’ en een ontdekkingstocht over het boerenbedrijf in het vooruitzicht gesteld. De jury is samengesteld uit mensen die nauw betrokken zijn bij de realisatie van de Cultuurmaand en verlichte boerderijenroute Lange Linschoten: voorzitter Jan van den Werf van Struinen en Vorsen, illustrator Josefien Versteeg uit Haastrecht, twee kleinkinderen van mevrouw Van Vliet waar de tijdelijke schilderstal is ingericht en Leny Schiereck van het Montfoorts Kunstenaarscollectief.

Samen actief
Met vereende krachten is gewerkt om de voormalige ligboxenstal in een comfortabele schilderlocatie te veranderen. Buurtbewoners en ondernemers in de buurt leveren materialen en verzorgen de hand- en spandiensten: loonbedrijf Margriet van der Neut, De Samenwerking, fruitbedrijf Vlooswijk, zuivelboerderij Hoogenboom en last but not least veehouders leverden de benodigde hooibalen Een enthousiaste groep leerkrachten en ouders stond de schoolkinderen met raad en daad terzijde. De hele maand september zijn de balen te bezichtigen. Op www.verlichteboerderijen.nl worden binnenkort de foto’s geplaatst. Vanaf komende week worden op deze website ook alle verkoopadressen van het routeboekje en activiteitenoverzicht vermeld. Vanaf dan wordt de site regelmatig bijgewerkt en staan ook de route en het programma voor de eerste week erop.