Ontdek onze routes:

Natuur Struin Route - Blauwborst Route

Kaart
13 km

Ga snel binnen deze pagina naar:

Kaart

 • Startpunt: Halte Waterbus (lijn 20) Krimpen a.d. IJssel Stormpolder
 • Lengte: 13 km
 • Duur: (3,5 uur)
 • Onverhard: 40 %

Natuur Struin Route - Blauwborst Route

Klauteren over een hekje, struinen dwars door weilanden, liggen in het gras om een vogel te spotten, modder aan je schoenen. Natuurstruinroutes brengen je op de mooiste plekjes van de Krimpenerwaard speciaal voor de liefhebbers van natuur & landschap en wandelen over onverharde en soms ruige paden. Vanwege het hier en daar ruige karakter is het raadzaam om stevig waterdicht schoeisel te dragen en een lange broek. Controleer jezelf op teken na afloop.

Blauwborst Route
De blauwborstroute:  vanuit hartje stad naar de ruige riviernatuur! Een route met grote contrasten: enerzijds zwaar geïndustrialiseerd landschap en anderzijds rust, stilte en fraaie natuur. Over twee eilanden struinen langs het zilverwitte lint van een van de takken van de Rijn, de Nieuwe Maas. Die wordt zo genoemd na de samenvloeiing van de Noord en de Lek, de rivier ten zuiden van de Krimpenerwaard. Over het water kijkend heb je panoramisch zicht over Rotterdam, de haven en de rivier.  Maar hier gedijt ook bijzondere riviernatuur. Je bent in buitendijks gebied, dus let goed op het getij! Bij extreem hoog water stroomt het onder. In het voorjaar kleuren de oevers van de riviergeulen botergeel van de spindotters.  Goede kans ook om hier een IJsvogeltje te spotten. In de slikkige oevers foerageren diverse soorten steltlopers. De blauwborst is een echte rietvogel en een uitbundige zanger. Tijdens je wandeling langs de rivier heb je kans te kunnen genieten van zijn melodieuze lied.

Downloaden, delen en printen

code file_download print picture_as_pdf

Je kunt op 2 manieren deze wandelroute op jouw smartphone gebruiken:

 1. Scan met je smartphone deze QR code (als je geen QR code scanner hebt kun je deze downloaden in de appstore). Zet je GPS aan en je kunt op pad!
 2. Ga op je smartphone naar www.struinenenvorsen.nl > routes > Wandelen > GPS - en knooppuntenroutes > Natuur Struin Route - Blauwborst Route. Zet je GPS aan en je kunt op pad!

 • Onderweg geeft de gps aan waar je in de route bent. De gps kan ook even uitgezet worden om batterijen te sparen.
 • Met deze knop ga je weer terug naar de route.
 • Struinpunt, een deelnemer van Struinen en Vorsen. Daar is altijd iets te beleven!
 • Vorspunt, een streekverhaal.
 • Wandelknooppunt
 • Fietsknooppunt
Struinen = rondlopen, om te zien of je er iets kunt vinden
Vorsen = onderzoek doen, nasporen
.

Wat de overige icoontjes betekenen staat in de legenda.

Routebeschrijving

Blauwborst Route - 13 km- wandelen
3,5 uur - 40 % onverhard

S = struinpunt, deelnemer van Struinen en Vorsen
V = vorspunt, streekverhaal
W = wandelknooppunt
K = klikpunt
LA = linksaf, RA = rechtsaf, RD = rechtdoor, RI = richting
Check voor de wandeling het getij hier!

Start- en eindpunt: Halte Waterbus (lijn 20) Krimpen a.d. IJssel Stormpolder (P nabij de halte op het plein)

 1. W22 RI W23 (Industrieweg)
 2. Voor je W 23 bereikt 1e weg RA Van Utrechtweg, weg buigt met een bocht naar links, RD lopen tot T-splitsing Van der Giessenweg, daar RA; weg buigt links
 3.  Kort daarna aan de rechterhand bij een Infobord over de Stormpolder RA het paadje via een brugje naar de Stormpolder; na het 2e bruggetje RA.V Het stormvloedpolderbos.
 4. Volg het pad dat helemaal om de rand van de polder heen loopt, het water van de rivier aan de rechterhand. Als je helemaal rond bent kom je weer uit bij het bruggetje dat je dan weer oversteekt terug naar de weg.
 5. Weer boven bij het Infobord RA het tegelpaadje volgen langs woonboten. Aan het einde RA (industrieweg) de brug over.
 6. Direct na de brug schuin RA over grasveld richting bushalte; daar de dijk oversteken en trapje af dijk af naar weg met huizen (Waalsingel), beneden RA weg volgen (huizen aan je linkerhand). V De Waal, een oude dijkdoorbraak.
 7. 1e wegje LA tussen huizen door, bij huisnr. 38 RA; weg maakt bocht naar rechts, kort daarna LA trap op de dijk op, bovenaan LA Lekdijk volgen.
 8. Na bocht naar R, bij de Citroen garage LA een fietspad de dijk af (Toepad).
 9. Op T-splitsing RA (Tiendweg); na het laatste woonhuis aan de rechterkant het 3e paadje RA en dit helemaal uitlopen tot je weer op de dijk komt.
 10. Op de dijk (Noord) LA en kort daarna RA (Zaag), brug over (W39) en LA, na de huizen RA pad in naar de Zaag (door hekwerk).V Eiland De Zaag.
 11. Neem het 1e grote pad RA, volg dit pad helemaal tot einde bij bankjes en uitzichtpunt, keer om en loop hetzelfde pad terug en neem 1e pad RA, brug over geul en dan LA de dijk volgen lang de rivier, deze buigt L en komt langs een vogelkijkhut; daarna RA.
 12. Rechte pad geruime tijd volgen, bij Y-splitsing R aanhouden, door hek Kleine Zaag en vervolgens graspad volgen lang de rand van het eiland. Aan het einde hek door en RA weer lange rechte pad op terug.
 13. Bij toegang weer RA richting de weg, aldaar meteen LA RI W39 en daarna RA de brug weer over.
 14. W39 RI W38
 15. Na oversteken dijk bij 1e bruggetje LA het water over.
 16. Op T-splitsing RD weer een brugje over; pad buigt naar rechts met aan weerszijden water; bij een bruggetje aan de rechterhand RD lopen.
 17. Brugje oversteken en LA asfaltpad (Tiendweg); bij het 2e bruggetje LA.
 18. Op T-splitsing LA de dijk op en deze volgen tot bocht naar links; in de bocht rechts trapje af en onderaan de trap direct LA (Waardsingel).
 19. In bocht naar rechts RD het tegelpaadje nemen, kort daarna LA trap op naar bushalte.
 20. Weg oversteken naar bushalte overzijde en grasveld oversteken, einde LA brug over en de weg RD blijven volgen (Industrieweg) tot einde P-plaats bij Waterbus. Eindpunt bereikt. 

Natuurstruinroutes zijn ontworpen door Bureau Mens& Groen en Streekadvies ’t Laage Land met medewerking van Vereniging Te Voet, JvdS coaching training & advies en routeteam Struinen en Vorsen.  Mogelijk gemaakt door financiering van: Gemeente Krimpenerwaard, Provincie Zuid-Holland, De Groenalliantie en Zuid-Hollands Landschap. Naast de Blauwborstroute zijn er nog andere Natuurstruinroutes, herkenbaar aan de vogelnaam.

Update route 10 april 2021, routeteam Struinen en Vorsen

                       

Plaats deze route op uw eigen website

Klik hier voor de embedcode

Kopiƫer onderstaande code

Voorbeeld