Ontdek onze routes:

Natuur Struin Route - Buizerd Route

Kaart
15 km

Ga snel binnen deze pagina naar:

Kaart

 • Startpunt: TOP Loetbos
 • Lengte: 15 km
 • Duur: (4 uur)
 • Onverhard: 40 %

Natuur Struin Route - Buizerd Route

Klauteren over een hekje, struinen dwars door weilanden, liggen in het gras om een vogel te spotten, modder aan je schoenen. Natuurstruinroutes brengen je op de mooiste plekjes van de Krimpenerwaard speciaal voor de liefhebbers van natuur & landschap en wandelen over onverharde en soms ruige paden. Vanwege het hier en daar ruige karakter is het raadzaam om stevig waterdicht schoeisel te dragen en een lange broek. Controleer jezelf op teken na afloop.

Buizerd Route
De buizerdroute voert deels door bos, over eeuwenoude kaden en weilanden. Onderweg een blik vanaf de hoge dijk over de rivier de Lek naar het zuiden, waar de molens van het Werelderfgoed Kinderdijk draaien. Het Loetbos wordt bevolkt door diverse zangvogels en ook de grote bonte specht roffelt er soms lustig op los. In de weilanden buitelen en roepen in het voorjaar weidevogels zoal de Kievit, Grutto en de Tureluur. De kracht van de natuur laat zich zien bij de eendenkooi Bakkerswaal, waar een oude dijkdoorbraak heeft gezorgd voor een grote diepe waterplas waar vele eendensoorten toeven. De route is vernoemd naar de buizerd, een roofvogel die in de vorige eeuw bijna was verdwenen, maar een spectaculaire comeback heeft gemaakt. Een soort van het open land, maar broedend in hoge bomen. Onderweg kun je deze machtige vogel daarom dikwijls hoog in de lucht zien rondcirkelen op de thermiek of tamelijk dichtbij zittend op een weilandpaaltje.

Downloaden, delen en printen

code file_download print picture_as_pdf

Je kunt op 2 manieren deze wandelroute op jouw smartphone gebruiken:

 1. Scan met je smartphone deze QR code (als je geen QR code scanner hebt kun je deze downloaden in de appstore). Zet je GPS aan en je kunt op pad!
 2. Ga op je smartphone naar www.struinenenvorsen.nl > routes > Wandelen > GPS - en knooppuntenroutes > Natuur Struin Route - Buizerd Route. Zet je GPS aan en je kunt op pad!

 • Onderweg geeft de gps aan waar je in de route bent. De gps kan ook even uitgezet worden om batterijen te sparen.
 • Met deze knop ga je weer terug naar de route.
 • Struinpunt, een deelnemer van Struinen en Vorsen. Daar is altijd iets te beleven!
 • Vorspunt, een streekverhaal.
 • Wandelknooppunt
 • Fietsknooppunt
Struinen = rondlopen, om te zien of je er iets kunt vinden
Vorsen = onderzoek doen, nasporen
.

Wat de overige icoontjes betekenen staat in de legenda.

Routebeschrijving

Buizerd Route - 15 km- wandelen
4 uur - 40 % onverhard

S = struinpunt, deelnemer van Struinen en Vorsen
V = vorspunt, streekverhaal
W = wandelknooppunt
K = klikpunt
LA = linksaf, RA = rechtsaf, RD = rechtdoor, RI = richting

Start- en eindpunt: TOP Loetbos OV: bus 195, bus 292 bushalte De Loet.
Je kunt ook starten in Krimpen a/d Lek met Veerdienst Krimpen a/d Lek en Kinderdijk of waterbus Kinderdijk en dan via W19 RI W18 naar de Lekdijk lopen en de route daar oppakken.

 1. Verlaat de Parkeerplaats bij de Hendrikshoeve richting de Loet en ga bij W36 RA de asfaltweg op RI W14.
 2. Bij kruising weg oversteken en LA brug over de Loet, daarna direct RA houten bruggetje over.
 3. Ga door het grasveld, blijf ongeveer langs riviertje de Loet lopen, 2e houten brug over verderop weer brug over de Loet naar asfaltfietspad en steek het fietspad over naar paadje met blauwe voetgangersbord. V. De Loet
 4. Op T-splitsing RA, volg vanaf hier de witte paaltjes.
 5. Op 3-4 sprong neem het pad schuin LA richting witte paaltje.
 6. Na brug bij witte paaltje RA breed graspad richting witte paaltjes.
 7. T-splitsing RA.
 8. T-splitsing bij weiland LA witte paal, volg het pad met witte plaatjes langs de weilanden.
 9. Bij bord met rode pijl & witte paal planken bruggetje over naar kade en LA kade volgen; deze kade kan zeer ruig zijn, met hoog opschietend gewas. Alternatief is het pad parallel aan de kade blijven volgen en aan einde RA asfaltfietspad op.
  In het broedseizoen (1 maart-1 juli) fietspad blijven volgen. Buiten het broedseizoen (1 juli-1 maart): Bij bord Zuid Hollands Landschap Oudeland via hekje met overstap het weiland in en LA door de weilanden struinen via diverse bruggetjes over sloten. Komende uit het weiland (buiten broedseizoen): aan einde over hek RA. 
 10. Fietspad volgen RI W35 RI W15.
 11. W15 RI W29 (fietspad) RI W28 (bospad).
 12. Bij W28 LA RI Speelpolder.
 13. Op 4-sprong RD, bij T-splitsing LA brug over, bij T-splitsing RA fietspad in richting van de watertoren.
 14. Weg oversteken LA en kort daarna weer RA Breekade. Op de weg blijven en rechts. Omhoog naar de dijk en daar LA richting watertoren.
 15. Bij bord 30 km zone na de eendenkooi LA trapje af, beneden RD en LA (RI bordje 80 fietsroutenetwerk).
 16. Op T splitsing LA, bij weg naar rechts RD gaan.
 17. W17 RI W16 (graspad “Paddenpad”) RI W15 RI W35
 18. Volg het fietspad tot aan onverhard paadje links met wit paaltje en volg witte paaltjes op pad langs de weilanden en door bos tot aan P-plaats.
 19. Weg oversteken naar de volgende P-plaats, recht oversteken en paadje volgen terug naar Hendrikshoeve. Eindpunt bereikt.

Natuurstruinroutes zijn ontworpen door Bureau Mens& Groen en Streekadvies ’t Laage Land met medewerking van Vereniging Te Voet, JvdS coaching training & advies en routeteam Struinen en Vorsen. Mogelijk gemaakt door financiering van: Gemeente Krimpenerwaard, Provincie Zuid-Holland, De Groenalliantie en Zuid-Hollands Landschap. Naast deze route zijn er nog andere Natuurstruinroutes, herkenbaar aan de vogelnaam.

Routeteam Struinen en Vorsen, 20 november 2018

Plaats deze route op uw eigen website

Klik hier voor de embedcode

Kopiƫer onderstaande code

Voorbeeld