Ontdek onze routes:

Oude dorpenroute (Reeuwijkse landroute)

Kaart
10 km

Ga snel binnen deze pagina naar:

Kaart

  • Startpunt: U kunt overal langs de route starten
  • Lengte: 10 km
  • Duur: (2 à 3 uur)

Oude dorpenroute (Reeuwijkse landroute)

Downloaden, delen en printen

Routebeschrijving

Oude dorpenroute

Met deze kanoroute ontdekt u de polder en oude veenstroompjes. Let op, er zijn twee overdraagplaatsen in deze route! De route is bewegwijzerd, volg de geel-rode palen. Hier kunt u de route bekijken of downloaden en printen.

De folder van deze route is voor 1,50 euro verkrijgbaar bij de VVV en ANWB in het Groene Hart.

Wat komt u onderweg zoal tegen:

  1. Oud Reeuwijkseweg 15 Deze boerderij, ‘Zomerlust’, uit het laatste kwart van de 19e eeuw heeft een halsgevel en een zogenaamd wolfsdak (een dak met een afgekipt puntje aan de voorzijde). Hier woonde en werkte ‘het boertje van Reeuwijk’, die in zijn tijd bekendheid oogstte als kruidendokter en wonderdokter.
  2. Polder Tempel Deze droogmakerij (drooggemalen plas) is één van de plassen van het Kleine Plassengebied geweest. Deze plassen zijn in de periode van 1879 tot 1878 drooggemalen. Het grote plassengebied, de Reeuwijkse Plassen, zijn na veel onenigheid niet drooggemaakt. De oorsprong van de opmerkelijke naam van deze polder is onbekend.
  3. De Ringdijk De brede Wonnewetering langs de kruin van de Ringdijk was een belangrijke scheepvaartroute tussen Reeuwijk en Bodegraven. Tot 1960 zeilden grondschippers met Westlanders en Kagenaars. Zij vervoerden zand, aarde en mest. Bij tegenwind werd de Wonnedijk gebruikt als jaagpad. Wonne betekent liefelijk. Water zoekt altijd het laagste punt in het landschap. In de droogmakerij die u overziet, stroomt langzaam kwelwater binnen. Onder aan de grasdijk kunt u de kwelplekken met bruin ijzerhoudend water zelf ontdekken.
  4. Veenstroom Oud Bodegraven U vaart hier door een veenstroompje. Dit zijn natuurlijke beken die het overtollige regenwater uit het veenmoeras afvoerden. De veenstroompjes zijn nog altijd goed herkenbaar in het landschap door hun slingerende karakter. Het overige water in dit gebied - sloten, vaarten, kanalen - is recht, omdat het allemaal met de hand is gegraven door de ontginners.
  5. 't Wapen Een gezellig trefpunt met terras aan het water. Ideaal rustpunt tijdens uw tocht door het Reeuwijkse Land. Notaris d’Aumerielaan 17 - Reeuwijk