1 / 12

Uittips

Kijken én luisteren met 'De Soundtrack' in Museum Gouda

18 februari 2023

Museum Gouda biedt bezoekers een nieuwe museumervaring  
   
Muziek raakt een emotionele laag die voorbijgaat aan kennis of leervermogen. Deze emotie maakt ook dat je anders gaat kijken naar kunstwerken. En dat is precies wat Museum Gouda wil: kunst kijken met je ogen én oren. Dankzij de Gemeente Gouda maakt het museum dit vanaf 7 januari mogelijk voor iedere bezoeker, simpelweg op je eigen smartphone. Op vrijdag 6 januari om 15.00 uur is de muzikale lancering van De Soundtrack. Je kunt op je koptelefoon de muziek beluisteren die het museum heeft uitgekozen én er zijn liveoptredens van o.a. de Goudse muzikanten Tjomme Elgersma en Raman Hamo. Ook zij hebben een kunstwerk uitgekozen waar hun muziek bij past.  
   
Zou het niet mooi zijn om zo door de lijst heen in een kunstwerk te kunnen stappen? Om de schutters op het werk van Crabeth de hand schudden, dwalen door de velden van De oogsters van Daubigny of naast Criselda gaan zitten in de Korte Akkerse woonkamer die Bram Tackenberg vastlegde. Met Soundtrack bieden wij de kans om te verdwijnen in onze collectie.  
   
Ik had, eigenlijk bij toeval, een onvergetelijke ervaring toen ik vorig jaar de tentoonstelling Vergeet me niet bezocht in het Rijksmuseum, met prachtige zestiende-eeuwse portretten. Ik had geen trek in kunsthistorische informatie en was zelfs niet echt benieuwd naar de geschiedenis van de geportretteerden, ik wilde gewoon genieten. Op Spotify zocht ik een playlist ‘renaissance muziek’ en twee uur lang heb ik van schilderij naar schilderij gedwaald, met open mond en tranen in mijn ogen. Helemaal alleen, in mijn eigen muziekbubbel onder mijn koptelefoon. Wat een openbaring! Dat wilde ik onze bezoekers ook gunnen!” - Femke Haijtema, directeur-bestuurder van Museum Gouda  
   
Museum Gouda biedt bezoekers nu een museumervaring waar geen enkele voorkennis voor nodig is, die net zo indringend is voor mensen die kampen met laaggeletterdheid als voor hoogopgeleiden, en die Gouwenaars net zo raakt als Italiaanse toeristen. Met de soundtrack van Museum Gouda creëren we een nieuwe beleving. Zet een koptelefoon op, scan de QR- code en laat je raken door de muziek bij het kunstwerk waar je voor staat. Van een verontrustende Danse Macabre bij Odilon Redons De gevallen engel, tot een swingende Charleston bij een vaas met dansers in de plateelzaal. En van een zomerse hit bij de neon-reclame van IJssalon Italia tot en met een gedragen motet bij Van der Goudes 16de-eeuwse dubbelportret van Jan en Lydia. Kijken doe je vanaf nu met je ogen én met je oren!  
   
Vanaf 7 januari 2023 in Museum Gouda!