Terug naar het overzicht
Door: Piet de Graaf 27 november 2018

Thema's


Plaatsen

Huis te Vliet in Lopikerkapel

Aan de Lopikerweg Oost, tussen de huizen nr. 164 en 168 door, ziet u het Huis te Vliet. De afgelopen 7 jaar is het huis, dat vergaand vervallen was, volledig gerestaureerd. In het huis bevinden zich nu een aantal appartementen en onderin is een gezamenlijke ruimte. Aan de achterzijde bevindt zich de toren die ook volledig gerestaureerd is. Onderin het pand bevinden zich de oudste restanten van het huis die dateren uit 1375. Er zijn nog verschillende dikke muren aanwezig.

Oorspronkelijk is het huis een zgn. ridderhofstad geweest. De ingang middels een ophaalbrug bevond zich toen aan de noordzijde. Later is deze verplaatst naar de zuidzijde en is het pand verbouwd tot landhuis. Vele jaren hebben hier families gewoond, maar aan het begin van de 20e eeuw was het pand al in slechte staat. Er is zelfs een verdieping verwijderd en het pand heeft dienst gedaan als bedrijfsgebouw. Tijdens de restauratie is zoveel mogelijk in oude staat en met oude materialen hersteld, maar wel op dusdanige wijze dat het een appartementencomplex kon worden dat voldoet aan de huidige wensen en eisen voor woongenot.

Langs de oprijlaan staan aan de linkerkant het koetshuis en aan de rechterkant de Oranjerie, die beiden nu dienst doen als woning.