Terug naar het overzicht
Door: Pim Steenbergen 27 november 2018

In het 'Struinen-en Vorsengebied', midden in het Groene Hart zijn veel opmerkelijke zaken te vinden en waarnemingen te doen. Pim Steenbergen, documentalist van de stichting Struinen en Vorsen struint bijna dagelijks het gebied af. Opmerkelijke zaken worden door hem verhaald in woord en beeld en verder uitgediept.

Thema's


Plaatsen

Kasteel IJsselstein

Een huis van steen (stein) aan de IJssel wordt al in de 12e eeuw genoemd, maar het echte kasteel IJsselstein stamde uit de 15e eeuw.  Daarvan rest alleen nog de noordelijke trappentoren, waarin een gyselkamer aanwezig is. In 1514 speelde het een belangrijke rol tijdens de IJsselsteinse oorlog, één van de oorlogen tussen Holland en Utrecht. Kasteelheer Floris van Egmond voedde anti-Hollandse sentimenten met het plan de IJsseldam weer door te steken. In 1887 werd het enorme, toen vervallen kasteel voor de sloop te koop aangeboden door een telg uit de familie Strick van Linschoten. Wilde verhalen over onderaardse gangen blijven de gemoederen in IJsselstein bezighouden. Een wichelroedenloopster zou een heel stelsel van onderaardse gangen hebben gelokaliseerd, maar het is de vraag of de bodem dit geheim ooit zal prijsgeven.

Bron: routeboekje Tureluren en Flierefluiten in het Groene Hart, auteur Pim Steenbergen. Uitgever: stichting Struinen en Vorsen.
©2015 Niets van deze tekst mag geheel of gedeeltelijk vermenigvuldigd of gepubliceerd worden zonder toestemming van de uitgever en auteur.