Terug naar het overzicht
Door: Pim Steenbergen 27 november 2018

In het 'Struinen-en Vorsengebied', midden in het Groene Hart zijn veel opmerkelijke zaken te vinden en waarnemingen te doen. Pim Steenbergen, documentalist van de stichting Struinen en Vorsen struint bijna dagelijks het gebied af. Opmerkelijke zaken worden door hem verhaald in woord en beeld en verder uitgediept.

Thema's


Plaatsen

Ridderhofstad Snellenburg

Een vergelijkbare historie kent ridderhofstad “Snellenburg” aan het Boveneind in Benschop. “Riddermatig Landgoed Snellenburg 1300, is verbouwd tot boerderij 1886”, staat er op de voorgevel. Waar nu de boerderij Snellenburg ligt, was eens het onderkomen van de Van Amstels (bekend geworden door Gysbrecht via Vondel). Ook dit kasteel werd verwoest en kwam in de 17e eeuw in koopmanshanden. De bankiersfamilie De Milan doopte het om in “Mindael”, een anagram van hun naam. Deze familie bezat al boerderij “Laanwijk” in Lopik, waar boven de deur nog steeds hun familiewapen met kronkelende slangen in de deurkalf zichtbaar is.

In 1886 werd buitenhuis Mindael verbouwd tot de huidige boerderij Snellenburg. Naar verluidt is Snellenburg de enige boerderij met witmarmeren tegels in de schuur. Het koetshuis rechts naast de boerderij heeft nog iets van de uitstraling van vroeger behouden.