Terug naar het overzicht
Door: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 20 december 2018

Thema's


Plaatsen

Limes zichtbaar op Oud-Bodegraafseweg

Bij de Oud-Bodegraafseweg meanderde vroeger de Oude Bodegrave, een veenriviertje dat zijn oorsprong kende aan de Reeuwijkse Kippenkade. Nog steeds is de loop van het veenriviertje te zien omringd door authentieke boerderijen net buiten Bodegraven. Als je hier loopt kun je je nog voorstellen hoe het platteland er vroeger uit heeft gezien met de zelfkazende boerinnen. 

Binnen Bodegraven is iets heel anders voor te stellen, namelijk het Romeinse verleden. Er zijn vijf prachtige replica's van Romeinse munten en een vloektablet op het appartementencomplex Ford 26 aan de Oud-Bodegraafseweg aangebracht aangevuld met mozaïek in het straatwerk en een groot informatiebord aldaar. Initiatiefnemer hiervoor is de Stichting Historische Kring Bodegraven geweest, die ook Limes-rondwandeling houden.

In het Bodegraafse centrum zijn er veel opgravingen gedaan en veel sporen van Romeinse bewoning gevonden onder meer resten van palen van een Romeins Poortgebouw, maar ook vele munten en een prachtig vloektablet. Onder de Romeinen kwam het gebruik van vloektabletten veel voor. Er werd geloofd dat met behulp van deze tabletten mensen konden worden vervloekt. Op het gevonden loden tablet staan 25 namen van Romeinse soldaten. Er zijn in Europa meerdere van dit soort tabletten gevonden, maar niet eentje met namen daarop. Dat maakt de vondst in Bodegraven zo uniek!"

Bron; Kijk op Bodegraven-Reeuwijk