Terug naar het overzicht
Door: Struinen en Vorsen 20 december 2018

Thema's


Plaatsen

Van Kaasboer tot Artiest

Geen ander dorp is zo veerkrachtig als Bodegraven. Ondanks een lange geschiedenis van plundering en brand weet het dorp telkens als een feniks uit de as te herrijzen. Het overleefde barbaren in de Romeinse tijd, Gelderse invallers in de vroege 16e eeuw, Franse legers tijdens het Rampjaar 1672 en een ongelukkige brand ontstaan bij een onoplettende bakker. Met wonderbaarlijke snelheid richtte Bodegraven zich op, met dank aan de toen opkomende kaashandel.

In de loop van de twintigste eeuw was de tijd rijp voor de volgende vernieuwing. De industrie verouderde, herbestemming
werd daarom het toverwoord. Zo vestigde een lokale bierbrouwer zich in de vroegere graanmolen De Arkduif, trokken inwoners en ondernemers in oude kaaspakhuizen en werd het voormalig onderkomen van zaadhandel Turkenburg omgevormd tot het Evertshuis, hét centrum voor kunst en cultuur in Bodegraven. Cultuur beleef je overal. Het Evertshuis is het centrale cultuurhuis van Bodegraven. Ton van Rheenen (directeur): “Je kunt bij ons terecht voor prachtige theater- en muziekvoorstellingen, films en diverse culturele activiteiten. Cultuur beleef je niet alleen tussen de muren van een theater. Met onze projecten als BRAVO! voor kinderen en BRAVO-on-tour willen we inwoners ook op veel andere plekken binnen
de gemeente bereiken.” Thijs Mansier, frontman van de band Waterproof Shampoo, organiseert er bijvoorbeeld evenementen als het Evertshuis Podiumcafé, waarbij bezoekers in huiskamersetting gratis van twee topbands uit de regio kunnen genieten.
Authentieke kaasplanken vind je op de bovenste etage in het Kaasmuseum. In het Grand Café kun je ze in kleiner formaat
bestellen of in combinatie met bitterballen bij een drankje na een voorstelling.

Voorheen de thuisbasis van zaadhandel Turkenburg, nu het
culturele hart van gemeente Bodegraven-Reeuwijk.