Terug naar het overzicht
Door: Stelling van Amsterdam en Natuurmonumenten 26 maart 2020

Thema's


Plaatsen

Fort Abcoude

Een bijzonder onderdeel van de Stelling van Amsterdam, dat is Fort Abcoude. Het fort is een unieke tussenvorm van oudere bakstenen forten van de Hollandse Waterlinie en de latere betonnen forten van de Stelling van Amsterdam. Fort Abcoude is omringd door natuur en het oudste fort van de Stelling van Amsterdam.

In het zuiden van Abcoude is het bijzondere Fort Abcoude te vinden. Als onderdeel van de Stelling van Amsterdam maakte het fort samen met 46 andere forten en bouwwerken deel uit van de bescherming van Amsterdam. Van 1880 tot 1920 beschermde deze Stelling van Amsterdam de hoofdstad tegen aanvallen van buitenaf. Echter bleek na de bouw in 1885 al snel dat Fort Abcoude achterhaald was. Dit kwam door de materialen, het ongewapende brikkenbeton en de bakstenen waren namelijk niet bestand tegen de net uitgevonden explosieve brisantgranaat.

FORT ABCOUDE BEZOEKEN

Elke tweede zaterdag van mei tot september zijn er rondleidingen met gidsen van Stichting Fort Abcoude. Deze rondleidingen vinden plaats in de gebouwen en het bosgebied van het fort. De rondleidingen duren anderhalf uur en gaan van start zodra er meerdere bezoekers verzameld zijn. Onderdeel is een demonstratie met de saluutbatterij, dit is altijd erg bijzonder om te zien.

Let op: Er wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Bron: Stelling van Amsterdam & Natuurmonumenten.