Intro
In het Rampjaar 1672 hebben er hevige gevechten in de Oude Hollandse Waterlinie plaatsgevonden, toen het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos was. De Fransen stonden met 120.000 soldaten op de deur van Holland te kloppen. Dat we nu geen Frans spreken hebben we mede te danken aan een typisch Nederlandse vinding om in tijden van oorlog je land onder water te zetten als verdedigingsmiddel. De Oude Hollandse Waterlinie werd in 1672 in werking gesteld. Boerenland werd onder water gezet. Er ontstond een eindeloze inundatiezee die het de vijandige troepen onmogelijk maakte om verder op te rukken.

Ontdek de spannende gevechtshistorie van de Oude Hollandse Waterlinie en reis al fietsend en wandelend door de WaterLinie met al je zintuigen!

Reizen door de Waterlinie
Fietsen, klik hier voor de Waterlinie fietsroutes

Wil je je onderdompelen in de Oude Hollandse Waterlinie met haar vestingsteden, schansen, posten en inundatiegebieden van Gorinchem tot Muiden pak je fiets en volg een van de  fietsroutes. 

* Lange Afstands Waterlinie Fietsroute (120 km), onder te verdelen in 4 deelroutes:
* Fietsroute deel 1
* Fietsroute deel 2
* Fietsroute deel 3
* Fietsroute deel 4
* Korte Waterlinie Fietsroutes
Wandelen, klik hier voor de Waterlinie wandelroutes


Wandel door de vestingsteden of door het boerenland dat in 1672 onder water stond.

* Lange Afstands Waterlinie Wandelroute (in ontwikkeling)
* Korte Waterlinie Wandelroutes

 

ZIEN I Dronevideo 
Zweef als een vogel boven de Waterlinie en verwonder je hoe de linie als een groen blauwe slinger door het Groene Hart slingert. De dronevideo ‘Waterlinie in Vogelvlucht’ brengt dit ingenieuze verdedigingssysteem in beeld (vanaf voorjaar 2020) en volgt deze fietsroute.

VOELEN | film 
Kruip in de huid van je voorouders en ervaar de spanning van een boerengezin wiens land onder water wordt gezet via de korte historische speelfilm ‘De Zondvloed’ (vanaf voorjaar 2020).

LUISTEREN | audiotours 
Tijdens het rampjaar 1672 doorkruisen Adriaan Claasz (boerenzoon) en Henrick van Wegen (boodschapper) de Oude Hollandse Waterlinie. Allebei zijn ze op zoek naar prins Willem III, op wie alle Hollanders hun laatste hoop hebben gevestigd. De Fransen hebben bijna heel de Republiek onder de voet gelopen.Nu is Holland aan de beurt. Zij volgen daarbij een deel van deze fietsroute. Hun avonturen zijn te beluisteren via 11 luisterverhalen vastgelegd in audiotours.

PROEVEN | van het Waterlinieland 
Smullen van het Waterlinieland, stop bij een kaasboerderij, fruit- en kruidenkwekerij of landwinkel. Of stap af bij de vele terrasjes en restaurantjes onderweg. Liever zelf je liniemaaltijd bij elkaar plukken of eten uit een picknickmand, ook dat kan!

BELEVEN | storytellingtour
Laat je onderdompelen in de Waterlinie en bezoek één van de vele vestingstadjes, boek een Waterlinie arrangement en laat je verrassen door de vele boeiende lokale linieverhalen tijdens een storytellingtour of optreden van Wouter van de Waterlinie (theatermens.nl). Tours zijn veelal boekbaar via VVV Gouda, Gorinchem, Schoonhoven/Nieuwpoort, Woerden en Weesp en publiekstrekkers Slot Loevestein en Muiderslot.  

MAAK ER EEN KORTE VAKANTIE VAN!
In een vestingstadje of in het ommeland dat onder water werd gezet. Er zijn volop mogelijkheden om te overnachten: hotels, B&B, groepsaccommodatie, vakantiehuizen en campings. Je kunt er ook voor kiezen om met zijn allen te slapen op de boerderij of een trektocht te maken over oude dijken en kades met je tentje.
Voor overnachtingsadressen klik hier

WATERLINIEARRANGEMENTEN
Voor alle waterliniearrangementen en activiteiten klik hier

VERHALENBLOG
Meer weten over de spannende gevechtshistorie van de meest succesvolle Waterlinie ga dan naar het verhalenblog.

DOWNLOADS
Klik hier om promotiemateriaal en routefolders te downloaden.