Ontdek onze routes:

Natuur Struin Route - Zwarte Stern Route

Kaart
7 km

Ga snel binnen deze pagina naar:

Kaart

 • Startpunt: P-plaats Wellepoort 3, Berkenwoude
 • Lengte: 7 km
 • Duur: (2 uur)
 • Onverhard: 75 %

Natuur Struin Route - Zwarte Stern Route

Klauteren over een hekje, struinen dwars door weilanden, liggen in het gras om een vogel te spotten, modder aan je schoenen. Natuurstruinroutes brengen je op de mooiste plekjes van de Krimpenerwaard speciaal voor de liefhebbers van natuur & landschap en wandelen over onverharde en soms ruige paden. Vanwege het hier en daar ruige karakter is het raadzaam om stevig waterdicht schoeisel te dragen en een lange broek. Controleer jezelf op teken na afloop.

Zwarte Stern Route
De zwartesternroute door het hart van de Krimpenerwaard biedt je een rijke schakering aan eeuwenoude én nieuwe landschapselementen: in het voorjaar bontgekleurde weilanden, hout- en graskaden, eendenkooien, moerasnatuur, maar ook natuurontwikkeling in de vorm van afgeplagde percelen. Geen wonder want het gebied wordt beheerd door het Zuid Hollands Landschap en dus staat de natuur hier voorop. In de weilanden rond de Tiendweg broeden in het voorjaar de weidevogels zoals Kievit en Grutto. De hoofdrolspeler van deze route is echter de zwarte stern, een – zijn naam zegt het al – zwarte meeuwachtige moerasvogel die in het voorjaar in de Krimpenerwaard ook te zien is in weilanden met brede sloten. Deze vogel maakt zijn nest op waterplanten. Indringers worden verjaagd door een duikvlucht uit te voeren en soms zelfs op de kop te tikken. Onderweg kun je diverse infopanelen over deze bijzondere vogelsoort vinden. Op deze bordjes staan vragen, waarbij letters verzameld kunnen worden die op de website van het Zuid Hollands Landschap kunnen worden ingevuld.

Downloaden, delen en printen

code file_download print picture_as_pdf

Je kunt op 2 manieren deze wandelroute op jouw smartphone gebruiken:

 1. Scan met je smartphone deze QR code (als je geen QR code scanner hebt kun je deze downloaden in de appstore). Zet je GPS aan en je kunt op pad!
 2. Ga op je smartphone naar www.struinenenvorsen.nl > routes > Wandelen > GPS - en knooppuntenroutes > Natuur Struin Route - Zwarte Stern Route. Zet je GPS aan en je kunt op pad!

 • Onderweg geeft de gps aan waar je in de route bent. De gps kan ook even uitgezet worden om batterijen te sparen.
 • Met deze knop ga je weer terug naar de route.
 • Struinpunt, een deelnemer van Struinen en Vorsen. Daar is altijd iets te beleven!
 • Vorspunt, een streekverhaal.
 • Wandelknooppunt
 • Fietsknooppunt
Struinen = rondlopen, om te zien of je er iets kunt vinden
Vorsen = onderzoek doen, nasporen
.

Wat de overige icoontjes betekenen staat in de legenda.

Routebeschrijving

Zarte Stern Route - 7 km - wandelen
2 uur - 75 % onverhard

S = struinpunt, deelnemer van Struinen en Vorsen
V = vorspunt, streekverhaal
W = wandelknooppunt
K = klikpunt
LA = linksaf, RA = rechtsaf, RD = rechtdoor, RI = richting

Start- en eindpunt: P-plaats Wellepoort 3, Berkenwoude OV:  buslijn 196 bushalte ‘t Zwaantje.  Volg vanaf daar de dijk (rivier links), rechtsaf dijk af (Schaapjeszijde). Bij de kruising Tiendweg LA (W44 à W42), volg de route verder vanaf daar.

 1. V Kunstwerk zwarte stern W45 RI W 44 (houtkade, scherp RA, graskade langs weg)
 2. W44 RI W42 RI V.Tiendwegen RI W41 (LA fietspad tiendweg en LA graskade)  
 3. W 41 V Eendenkooi Kooilust RI W45 (graskade en houtkade)Eindpunt bereikt.

Natuurstruinroutes zijn ontworpen door Bureau Mens& Groen en Streekadvies ’t Laage Land met medewerking van Vereniging Te Voet en  JvdS coaching training & advies. Mogelijk gemaakt door financiering van: Gemeente Krimpenerwaard, Provincie Zuid-Holland, De Groenalliantie en Zuid-Hollands Landschap. Naast deze route zijn er nog andere Natuurstruinroutes, herkenbaar aan de vogelnaam.

Routeteam Struinen en Vorsen, 20 november 2018

Plaats deze route op uw eigen website

Klik hier voor de embedcode

Kopiƫer onderstaande code

Voorbeeld