Terug naar het overzicht
Door: Het leven van Schoonhoven 26 november 2018

Thema's


Plaatsen

Van Café naar Restaurant

In 1937 namen Piet en zijn vrouw Cor (van Veen-Vermeulen) het kasteleinsstokje over. Piet hield zijn baan bij de slagerij aan om door de moeilijke vooroorlogse jaren heen te komen. Cor runde het café, dat destijds maar drie vaste klanten had. Om meer loop in het café te krijgen, richtte Piet zich op de biljartsport. Er kwamen drie biljarttafels in het café te staan, waarop niet alleen lokale wedstrijden werden gehouden, maar ook regionale en zelfs landelijke.

De familie Van Veen woonde naast het café in het veerhuis, waar na de oorlog verandering in kwam. Er kwamen steeds meer Duitsers en later ook Russen, die geronseld waren voor het Duitse leger en in het veerhuis geplaatst werden. Het veer was een belangrijke verbinding die bewaakt moest worden. 

In de nadagen van de oorlog - in 1944 - werd het gezin verbannen. Verklikkerij lag daaraan ten grondslag.

Het gezin vond onderdak in het huis van zilversmid Niekerk aan de Haven, waar nu de Hema zit. Na de bevrijding zijn ze gelijk terug gegaan. Alhoewel de Duitsers Lekzicht helemaal hadden leeggeplunderd klonk er iedere avond muziek in het café. 

Het veerhuis/Lekzicht werd in 1958 gesloopt. Door het toenemende autoverkeer moest er een nieuwe, grotere pont komen. Lekzicht werd verderop op een terp opnieuw gebouwd. Het nieuwe Lekzicht was nu een heus restaurant geworden. De huidige eigenaren Peter en Carla Laan hebben van Lekzicht een veelzijdig restaurant gemaakt.  

Bron: Het leven in Schoonhoven, nr. 2 eten en drinken.