Brentano's Kaasboerderij

Auteur Brentano's Kaasboerderij
door Brentano's Kaasboerderij
8 februari 2022

De kaas in onze automaat is gemaakt van de melk van onze 60 koeien die van april tot en met oktober zo veel mogelijk in de wei lopen. De kaas wordt van onze rauwe melk gemaakt en dat maakt het vooral echte boerenkaas.

En dat proeft u!

2 x daags worden de koeien door Ben of Nienke gemolken, waarna Simone of Marjon de melk verwerken tot kaas. Dit is nog niet zo eenvoudig. Door een nauwkeurig proces waarbij temperatuur, roer- en snijtijden van de wrongel belangrijk zijn, komen zij tot een heerlijk en puur product.

Er liggen van allerlei kruidensoorten en leeftijden in de automaat. Niets is zo variabel als de smaak van mensen, dus u kunt naar hartenlust variëren in smaakbeleving bij ons.
Heeft u nog tips voor ons of eventuele klachten; we zijn altijd bereikbaar op een van de vier telefoonnummers, die u kunt vinden op de kaasautomaat.

Brentano's Kaaasboerderij

Stukje historie Familie Verkleij
Opa Jan Verkleij kocht de woning op de Ridderbuurt in 1914. Hij was toen 26 jaar en kwam uit Leiderdorp. Hij trouwde oma Marie Suidgeest uit Nieuw-Vennep en zij kregen hier wel negen kinderen: drie van deze kinderen zijn in de jaren 50 naar Canada vertrokken om daar hun geluk te zoeken; drie kinderen zijn zoals in die tijd vaker het geval was niet oud geworden. Drie kinderen bleven over in Holland, waarvan Kobus of eigenlijk Coop de boerderij overnam.

Hij trouwde Gré Captein en samen kregen zij zes kinderen op deze boerderij: 4 meiden en 2 jongens.

Oudste zoon Jan vond een baan elders en jongste zoon Ben kreeg daardoor de kans om de boerderij voort te zetten. De meisjes hebben op andere plekken hun bestemming gevonden.

Ben vond een lief meisje en trouwde haar. Marjon pakte haar rol op als boerin en kaasmaakster en samen kregen zij wel vijf gezonde meisjes.

Het zag er lang tijd naar uit, dat Ben wel eens de laatste boer in de Verkleij- lijn zou zijn, maar de jongste dochter heeft niet zo lang geleden laten weten dat zij het boerenvak als vierde generatie Verkleij op Brentano wel voort wil zetten. Nienke is een tijdje in Australië geweest en heeft daar groot melkveebedrijf gewerkt. Zij heeft daar een jongedame leren kennen en haar meegenomen naar Holland. Simone is inmiddels al aardig ingeburgerd (al is de Nederlandse taal voor een Australische wel erg moeilijk) en maakt hier al volop kaas, het vullen van onze automaat en het verzorgen van het vee.