Foodkenners, Stad & Land

Auteur Struinen en Vorsen
door Struinen en Vorsen
14 november 2024

Waar het begon!

  • In 2011 kwam het boek Groene Hart, van Bodem tot Bord uit. Met meer dan 80 producenten, leveranciers, bereiders en makers in het Groene Hart met fietskaart. Een zeer groot succes, dat naar meer smaakte. Doel meer lokaalfood verkoop vanuit huis.
Meet&Match.voorkant
  • Vanaf 2016 gingen we ons richten op de verbinding Stad & Land om de keten van Bodem tot Bord te verkorten. Eerst de verbinding tussen verkopers, bereiders, telers en producenten in Rotterdam/ Krimpenerwaard en later uit het Groene Hart.
  • Dat er veel belangstelling voor was, bleek uit de grote opkomst op de bijeenkomst Verkorte Keten van Bodem tot Bord met de gelijknamige facebookwebsite, waar nog steeds foodverhalen gedeeld worden.
vorige bijeenkomst

Foodkenners Meeting verbindt stad en platteland met passie voor lokaal voedsel

Haastrecht, 28 november 2024 – Onder het motto “Gezelligheid, verbinden en zakendoen” kwamen meer dan 30 foodkenners samen in De Steinsetuin in Haastrecht. Deze inspirerende bijeenkomst, georganiseerd door Struinen en Vorsen, bracht een breed scala aan vakmensen uit het Groene Hart bijeen. Boerinnen, imkers, horecaondernemers en stadslandbouwers presenteerden vol trots hun streekproducten en innovatieve ideeën.

foodkenners-header

Focus op verbinding en samenwerking

De ochtend begon met het thema “Stad & Land en Powerfood vroeger & nu”. Op het Inspireer & Deel-podium wisselden deelnemers ideeën uit en kregen zij de kans om te vertellen wat zij kwamen halen en brengen. Dit leverde niet alleen nieuwe inzichten op, maar ook directe samenwerkingen tussen de aanwezige foodkenners.

Een symbool van verbinding

Deze ochtend was de presentatie van een unieke, volledig natuurlijke folderzuil van wilgentenen, ontworpen door De Broedkorf uit Oudewater in opdracht van Struinen en Vorsen. Het ambachtelijke vlechtwerk is gemaakt van lokale materialen en weerspiegelt de essentie van de Foodkenners Meeting: verbinding, food, ambacht en natuur. "Ons vlechtwerk symboliseert precies wat deze dag heeft gebracht: het samenbrengen van ideeën, producten en mensen uit het Groene Hart," aldus Fons Vermeij van De Broedkorf.

Online zichtbaarheid en nieuwe initiatieven
Naast de focus op netwerken kregen de deelnemers waardevolle tips over hoe zij online meer zichtbaar kunnen worden. Verder werd de aankondiging gedaan van de #Foodkaart 2025, een uniek project dat routes en foodondernemers uit het Groene Hart samenbrengt om streekproducten en de regio beter op de kaart te zetten.

Een afsluiting die smaakt naar meer

De ochtend werd afgesloten met een proeverij waarin deelnemers hun powerfood deelden en genoten van lokale producten zoals boerenkaas, honing en fruit. Tijdens deze smakelijke afsluiting werd volop genetwerkt, ideeën uitgewisseld en samenwerkingen besproken. Deelnemers gingen bovendien trots met hun powerfood op de foto, een moment dat perfect de passie en energie van de dag weerspiegelde. De Foodkenners Meeting smaakt letterlijk en figuurlijk naar meer: "Meer verbinding, meer kennisuitwisseling en meer ontmoetingen," aldus de voorzitter Jan Kromwijk.

Inmiddels hebben meer dan 70 Foodkenners zich bij ons aangesloten en vinden naast Foodkenners uit de reguliere landbouw, ook Foodkenners uit de Stadslandbouw hun weg naar ons, zoals Hortus Populus.

Deze meeting vormde de basis voor de POWERfood producten, waar local food, biodiversiteit, erfgoed en recreatie samen komen.

Meedoen of meer weten? stuur een mail naar streekadvies@gmail.com of reageer op onze socials.

Bekijk ook