Kaasmuseum Bodegraven

Wat is er te zien? · Een schitterende film over de omgeving van Bodegraven als kaascentrum. · Informatie over “Van koe tot ambachtelijk kaasmaken...

Ga snel binnen deze pagina naar:

Algemeen

Welkom bij het Kaasmuseum Bodegraven

In het kaasmuseum in Bodegraven wordt aan de hand van honderden voorwerpen, foto's en een film een levensecht beeld gegeven van de kaasmakerij in het Groene Hart. Je ziet een Gouds en een Leids wringhuis. Je werpt een blik op de kaasmarkt in de twintiger jaren van de vorige eeuw. Je leert hoe de boter bereid werd. Er is een unieke verzameling kaasmerken, in de zestiger jaren een geliefd verzamelobject van de jeugd in Bodegraven.

Openingstijden: Zaterdag van 10.00 - 16.00 uur  Tel. 0172-650909
Werkdagen: Volgens afspraak, bel 0172-65 09 09

Toegang: Kinderen t/m 4 jaar gratis, kinderen van 5-12 jaar € 1,50, overigen € 3,50

Tentoonstelling / expositie

Tentoonstelling van merklappen in het Kaasmuseum Bodegraven

Vanaf 22 september t/m 24 november 2018 is er in het Kaasmuseum in Bodegraven een tentoonstelling van meer dan 40 oude en nieuwe merklappen.

Op deze expositie zijn verschillende merklappen te bewonderen; zo is er de lettermerklap met het alfabet, de stoplap om te leren stoppen en repareren, de borduurlap om de verschillende motieven te oefenen, de pronklap voor de verschillende handwerktechnieken en niet te vergeten de rode schoollap.

Vanaf 1870 tot ver in de 20ste eeuw werd er op school met rood garen op wit katoen een lap gemaakt met letters en cijfers en veelal de naam van de maakster en haar woonplaats. Zo oefende de meisjes het alfabet zodat zij konden helpen met het merken van het textiel. Van de rode schoollap zijn meerdere exemplaren aanwezig.

Vroeger werd de was op de bleek gedroogd, als herkenningsteken borduurde men op het huishoudelijke textiel de initialen van de eigenaar.

De oudste merklap op deze tentoonstelling komt uit 1860. Van al deze verschillende merklappen hangt er nu een exemplaar in het museum. De Kaaskoningin met haar Hofdames bezochten tijdens de Najaarsmarkt de voorloper van de expositie reeds.

Deze tentoonstelling is I.s.m. de oudheidkamer in Reeuwijk tot stand gekomen.

Het Kaasmuseum is elke zaterdag open tussen 10.00 en 16.00 uur. Ook bestaat er de mogelijkheid voor groepen om een afspraak te maken voor een andere dag.

Verdere informatie vindt U op onze website: www.kaasmuseum.org

 

Kinderen

Het museum wil aantrekkelijker worden voor kinderen van, met name, de lagere school leeftijd. We realiseren dit op deze manier:

De kinderen krijgen bij de balie van het museum een ‘kaas’: een rond geel voorwerp waar in het midden een touchscreen computer zit gemonteerd. Het omhulsel van de computer zorgt ervoor dat deze beter beschermd is tegen vallen en stoten en voorkomt diefstal!

De kinderen starten de rondleiding door op ‘start’ te drukken. Er verschijnt een bericht: ze moeten naar een opstelling in het museum of een voorwerp. Bij dit voorwerp staat een code die ze in moeten voeren om verder te gaan. Ze zien een korte film of animatie waarna ze een vraag moeten beantwoorden. Is de vraag goed beantwoord, dan kunnen ze door. Is het antwoord fout, dan moeten ze nogmaals het filmpje afkijken tot ze de vraag goed hebben beantwoord.

Activiteiten

Wij doen mee!

Wij doen mee met de activiteiten rondom de Oude Hollandse Waterlinie, Beleef de Meije.

Alle informatie hierover vind je hier

Arrangementen

Het Kaasmuseum Bodegraven, het Grand-Café Everts en de Kaasboerderij De Graaf kunnen familiefeestjes, bedrijfsuitjes, kinderpartijtjes vanaf nu een extra aantrekkelijke vorm van “samen bezig zijn” bieden. Samen hebben zij de handen ineen geslagen. Om bij groepsbezoeken meer te kunnen bieden dan een enkel bezoek aan een van de partijen, zijn  voor een gecombineerd bezoek aantrekkelijke arrangementen samengesteld.

Door de combinatie van historie en de huidige vorm van kaasmaken en de boerderijbeleving af te wisselen met koffie of een lunch verwachten de samenwerkende partijen een meerwaarde te kunnen bieden voor hun bezoekers. Voor kinderfeestjes zijn ook specifieke arrangementen samengesteld.

Arrangementen
Voor groepen op afspraak zijn er diverse arrangementen mogelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de catering. Variërend van koffie met koek tot een lunch en een kindermenu.

Het boeken van arrangement 1 kan via Kaasboerderij De Graaf, telefonisch +31 (0)172-614704.

Voor de rest van de arrangementen kunt u reageren via het "Reserveringsformulier"  (bij "Contact") op de website van het Kaasmuseum www.kaasmuseum.org  of telefonisch 0172 65 09 09

Wilt u geen arrangement? Geen probleem, u kan natuurlijk ook alleen voor de entree van een van de drie partijen kiezen. 

Kinderpartijtjes

Ontdekkingsreis door het museum met spelletjes en andere
verrassingen.De ontdekkingsreis duurt 1½ tot 2 uur.
U kunt vanaf 6 t/m 10 personen aan de ontdekkingsreis deelnemen.
Met extra begeleiding max.15 personen.

Scholenproject

Een goed en leerzaam programma voor leerlingen van de basisschool,
waarbij een vrijwilliger met een leskist op school uitleg komt geven,
gevolgd door een bezoek aan het kaasmuseum.

Info: tel. 0172-613877 

Contact

Kaasmuseum Bodegraven

Julianastraat 4
2411 CV Bodegraven
0172-650909

info@kaasmuseum.org
http://kaasmuseum.org/

In de buurt

Stichting Evertshuis

Het Evertshuis is theater en ontmoetingsplek. Uitvalbasis om Bodegraven-Reeuwijk te leren kennen. Wandel door Bodegraven, fiets langs de waterwegen met ...

  • Bodegraven
  • (0,1 km)
IJs en koffiesalon De Zoete Inval

Voor het lekkerste vers bereide ijs, koffie of smakelijke lunch bent u bij ons aan het juist fiets! adres.

  • Bodegraven
  • (0,3 km)
Groene Hart Catering

Welkom op de deelnemerspagina van Groene Hart Catering. Voor bedrijfslunches, buffetten, feesten en festijnen met de beste ambachtelijke en biologische ...

  • Bodegraven
  • (0,4 km)