Activiteitenoverzicht

Tijdens de Cultuurmaand is er van alles te beleven en te doen. De Cultuurmaand is ingedeeld in themaweken waaronder alle lokale evenementen en initiatieven zijn ingedeeld. De Verlichte Boerderijenroute is het verbindende element.

Themaweken:
1 september: officiële opening voor genodigden
2 t/m 8 september: Buurt & Familie & Vrienden
9 t/m 15 september: Erfgoed & Landschap & Cultuur
16 t/m 22 september: Proeven & Beleven & Genieten
23 t/m 30 september: Kunst & Theater & Poëzie

Evenementen (voor nog meer informatie download brochure)

A. Verlichte boerderijenroute Lange Linschoten
EijkehoeveHet riviertje de Lange Linschoten is omlijst door een prachtige boerenbuurt met nog veel authentieke boerderijen, die samen het verhaal van de ontstaansgeschiedenis van Snelrewaard en Linschoten vertellen. Acht avonden in september worden deze bijzondere boerderijen en andere karakteristieke panden aangelicht met uiteenlopende activiteiten op de boerderij.
Locatie: 75 boerderijen en karakteristieke panden langs de Lange en Korte Linschoten
Informatie: Boerderijenstichting Utrecht, Lyanne de Laat, tel: 06-3001 3037, mail: info@verlichteboerderijen.nl, www.verlichteboerderijen.nl
Bijzonder: De route is vooral fietsend, lopend, varend en met de huifkar te ‘doen’.
Kosten: Routeboekje met activiteitenoverzicht 2,50 euro verkrijgbaar o.a. bij de TIP in Oudewater en VVV's in Woerden en Montfoort, Welkoop in Haastrecht, diverse boerderijwinkels en op de locaties die ’s avonds open zijn voor bezoek.
Datum: donderdagavond 2, 9, 16, 23 september en vrijdagavond 3, 10, 17 en 24 september vanaf 19.00 tot 22.00.

B. Open Monumentendag Oudewater
Tijdens de Open Monumentendag in Oudewater zullen verschillende monumenten opengesteld worden met als thema ‘de smaak van de 19e eeuw’. Het stadhuis waar ook kantklossers bezig zijn en rondleidingen gegeven zullen worden zal open zijn. Daarnaast kunt u genieten van de Muziekgroep Oudewater, de toren beklimmen of een grachtenrondvaart maken.
Locatie: in en rondom Oudewater
Informatie:Culturele Raad Oudewater, Alfred Blaauw, mail:alfred@benablaauw.nl, www.cultuur-oudewater.nl, www.openmonumentendag.nl
Datum: zaterdag 11 september van 10.00 -16.00

C. Open Monumentendag Montfoort/Linschoten
De activiteiten zijn afgestemd op het thema ‘de smaak van de 19e eeuw. Kom daarom smullen van 19-eeuwse gerechten, die leerlingen van het Wellant College speciaal hebben bereid op de Adrianahoeve aan de Haardijk nr 10 of kom kijken naar Toneelgroep Graaf Jan die oude beroepen uit de 19e eeuw ten tonele gaat brengen. Ook de Serviezenboerderij ‘De Witte Swaen’, Achthoven West 10, 3417 BW Montfoort en het Emaille-kabinet Engherzandweg 8, Linschoten zullen die dag open zijn. Daarnaast zullen er weer vele monumenten in Linschoten of Montfoort opgesteld worden.
Locatie: rondom Linschoten en Montfoort
Informatie: Stichting Open Monumentendag Montfoort en Linschoten, Peter Versloot, tel: 0348-474406, mail: paversloot@planet.nl, www.openmonumentendag.nl
Datum: zaterdag 11 september van 10.00-16.00 uur

D. Havenfestival Oudewater
Beleef het prachtige Oudhollandse stadje op een muzikale manier vanaf het water.
Locatie: binnenstad van Oudewater
Informatie: Jeroen Hotze, tel: 06-20950086, mail: jeroen@hotze-boten.nl, www.hotze-boten.nl
Datum: zaterdag 18 september de gehele dag

E. Politiek debat
hooibergHoe ziet de omgeving van de Lange Linschoten er over 20 jaar uit? Toekomst en dynamiek belicht vanuit verschillende invalshoeken door bestuurders, ondernemers, agrariërs en natuur-, landschap- en waterbeheerders. Het politieke debat wordt gehouden in een landelijke ambiance.
Informatie: Stichting Struinen en Vorsen, Anita van der Vliet, tel: 0182-379571, mail: info@streekadvies.nl (ma, do en vrij), www.struinenenvorsen.nl
Datum: maandagavond 20 september (voor genodigden)

F. Week van de Smaak
Tijdens de Week van de Smaak 2010 staat het thema 'smaakfruit' centraal. Hieronder verstaan we de heerlijke op smaak geselecteerde en geteelde aardbeien, rijp geoogste appels, overheerlijke biologische frambozen, de lekkerste kersen, streekgebonden pruimen, oude (hoogstam) fruitrassen en fruit uit zelfpluktuinen. Tijdens de Cultuurmaand kunt u genieten van dit fruit bij een aantal ondernemers 13, 16 en 25.
Informatie: www.weekvandesmaak.nl
Datum: zondag 19 t/m 26 september

G. Linschotense Kunstroute, kunst in huis en tuin
landgoed linschotenKom genieten van kunst in de breedste zin van het woord: schilderijen, keramiek, beeldhouwwerken, sieraden, textielkunst, liedkunst, ruimtelijke objecten, fotografie, poëzie en scholierenkunst.
Locatie: startpunt en routebeschrijving Koffiehuis ‘Het Wapen van Linschoten en Snelrewaard’, Dorpstraat 34, 3461 CT Linschoten. De deelnemende ateliers zijn herkenbaar aan rode en witte banieren bij de ingang.
Informatie: Jannie Maakenschijn, tel: 0348-416833, mail: linschotense.kunstroute@gmail.com, www.linschotense-kunstroute.nl.
Datum: zaterdag 25 september van 11.00 -17.00 en zondag 26 september van 12.00 -17.00