Brentano's Kaasboerderij

Brentano's Kaasboerderij

Lekkere boerenkaas in vele verschillende soorten en leeftijden. Onze kaasautomaat is open maandag t/m zaterdag van 8 - 20 uur, op zondag vanaf 12 uur.

Algemeen

Even voorstellen

Welkom! Wij zijn het kaasteam Nienke, Simone, Marjon en Ben.
2 x daags worden de koeien door Ben of Nienke gemolken, waarna Simone of Marjon de melk verwerken tot kaas. Onze kaasboerderij staat aan de Ridderbuurt, een buurtschap van Alphen a/d Rijn.

De melk van onze 60 mooie dames

koeien_in_de_wei.jpg

In 2020 is ons kaasassortiment uitgebreid met 16-kilo kazen, gemaakt in plastic vaten. Een kaas, die op jongere leeftijd ook al op smaak is. Ook maken we volop kruidenkazen: komijn; fenegriek; pesto; paprika-ui-knoflook melange; Italiaanse- en Mexicaanse kruiden melange, mosterd- en pepermelange en sinds kort ook truffel. De babykaasjes noemen we BoerBen kaasjes.
In september en oktober vinden er altijd regionale kaaskeuringen plaats: dit jaar, 2024 , zijn wij dik tevreden over de uitslag van onze ingezonden kazen bij de nationale Cum Laude Awards kaas-en zuivelkeuring in Bodegraven:

  • een gouden nominatie voor de Boerenkaas Belegen kaas met 93 punten.
  • een zilveren nominatie voor de Boerenkaas Overjarige kaas met 92 punten
  • een bronzen nominatie voor de Boerenkaas Oude kaas met 90 punten
  • en de Jong belegen en kruidenkaas beide een dikke 8

Vanaf nu in onze kaasautomaat verkrijgbaar!

Kaas in de kaasautomaat

kaasstalletje.jpg

De kaas in onze automaat is gemaakt van de melk van onze 60 koeien die van april t/m oktober zo veel mogelijk in de wei lopen. En dat proef je!
Lokaal kopen is in, wij willen onze kaas graag thuis aanbieden voor een groter publiek, daarom hebben we in 2021 een kaasverkoopautomaat aangeschaft. Hiermee bieden we onze boerenkaas verpakt in verschillende smaken, van jong tot oud en gewichtsklassen aan. Steeds meer mensen weten ons kaasstalletje te vinden!

De historie van de familie Verkleij

kazen_hout_onder_pers.jpg

De familie Verkleij woont al 110 jaar op de boerderij aan de Ridderbuurt. Inmiddels is de 3e generatie ook actief op de boerderij. De geschiedenis van de familie vind je in het streekverhaal over de familie Verkleij in het Verhalenblog.

Activiteiten

Groene Beleving Struinpunt

Groen Belevingspunt

Ons boerenerf is omgetoverd tot Groene Beleving Struinpunt. Leuk is daarom dat wij deze week zagen dat tientallen hommels in onze berm bij de kastanjeboom vlogen. Het gras wordt daar overwoekerd door hondsdraf en dat leek best wel slordig. Maar juist deze plantjes vormen een grote snoepwinkel voor de net ontwaakte hommels. Vooral blauwe bloemen hebben een aantrekkingskracht op hommels. Goed dat we het gras nog niet gemaaid hebben!!!

Wandelpad de Varkenskade

Brentano.3.jpg

Een wandelpad dwars door de polder en start vlakbij onze boerderij op nr 55a. De varkenskade was vroeger een soort kerkepad midden in de polder wat de kerk in Ter Aar verbond met de Rijn in Alphen.
In het broedseizoen tussen half maart en half juni is toegang niet toegestaan.

Weidevogelbeheer

Brentano.1.JPG

Al zeker 25 jaar is boer Ben bezig om zijn weidevogels te beschermen: kieviten, grutto’s, scholeksters, tureluurs, veldleeuweriken, graspiepers, kwikstaartjes en vele soorten eenden. We vinden de nesten met hulp van vrijwilligers en nu ook met drones en bieden ook insectenrijker gras aan. Een aantal percelen of delen maaien we later (mozaïkbeheer).
Op Brentano zitten we op zo’n 50 broednesten. De hele familie en hun vrienden worden ingezet om met name het maïsland af te zoeken naar nesten.

Tags

Contact

Brentano's Kaasboerderij

Ridderbuurt 57
2402 NH Alphen aan den Rijn
0172-437570
06-16994606

benverkleij57@gmail.com
https://www.facebook.com/BrentanosKaasboerderij

In de buurt