Boomgaard de Lekbongerd

Boomgaard 'De Lekbongerd' is een cultuur historische oude boomgaard aan de Lekdijk West te Schoonhoven.

Ga snel binnen deze pagina naar:

Algemeen

Ruim 80 jaar geleden werd het eerste deel van de boomgaard aangeplant met de oude, groene, zoetere Goudreinetten. In 1960 volgde de ‘Melrose’ appel: een lekkere rode, zachte en sappige appel. Om de boomgaard te behouden, zijn er in 2008 nieuwe hoogstambomen geplant. 

De Hoogstamboomgaard was rond 1937 erg populair bij een boerderij. In het voorjaar had je de sierwaarde, in de zomer schaduw voor het vee, in de herfst de fruit opbrengst en in de winter waren de hoogstamboomgaarden minder nachtvorst gevoelig dan de Spillenboomgaard.  De kleinere Spillenboomgaard vroeg meer specialistische kennis van snoei en verzorging, waardoor de Hoogstamboomgaarden in trek bleven. Het ging er voornamelijk om dat elk jaar op een eenvoudige wijze fruit kon worden geoogst. De Hoogstam voldeed en doet daar zeer goed aan.

Rond 1983 gaan de ontwikkelingen zo snel dat de fruitteelt en de veehouderij niet langer verenigbaar zijn en dan verdwijnen er veel Hoogstamboomgaarden, ook de dijk verhogingen zorgen ervoor dat vele Hoogstamboomgaarden langs de dijk verdwijnen.  

De moderne boomgaard levert 1e kwaliteit fruit en draait vooral om de kwantiteit. De Hoogstamboomgaard levert vooral 2e en 3e kwaliteit fruit.

In juni 2016 zijn wij, Elize, Joost en de kinderen, er komen wonen. Door appel/perensap te verkopen en de Open Bloesemdagen en de Zelfplukdagen te organiseren, houden we de historische boomgaard in stand en laten anderen mensen mee genieten van al het moois wat de Lekbongerd te bieden heeft.

Activiteiten

Rustpunt met Streekprodukten

Gelegen westelijk van de stad Schoonhoven, tussen Fietsknooppunt 10 en 37 vind je Boomgaard de Lekbongerd

Als je langs de dijk loopt of fietst zie je de 2 picknickbanken al staan en ook de bankjes voor de schuur zijn niet te missen!  gebruik deze als 'RUSTPUNT' tijdens je wandeling of fietstocht.

In de schuur kan je zelf een kop koffie of thee zetten of onze eigen appel-perensap proeven, met iets lekkers erbij; dit tegen een vrijwillige bijdrage.
Ook kan het toilet gebruikt worden.

In de schuur kan je ook streekproducten kopen, betaling via Ideal of (gepast) contant en vind je informatie over wandel en fietsroutes in de Krimpenerwaard en natuurlijk over de stad Schoonhoven.

De Boomgaard achter de schuur  is alleen open tijdens de Open Bloesem- en Zelf Plukdagen.

Open Bloesemdagen april

Een fruitboomgaard is dé plek om de lente te ruiken en te voelen: een wuivende zee van witte, bloeiende fruitboomtakken boven een dekbed van frisgroen gras met uitzicht over de rivier. Voor dit idyllische schouwspel hoef je niet naar de Betuwe, maar kun je gewoon in de Krimpenerwaard terecht. Tijdens de Open Bloesemdagen is De Lekbongerd voor iedereen toegankelijk. Het ideale moment om tussen de appel- en perenbomen te picknicken of om prachtige foto’s te maken. 

Wij zorgen voor koffie, thee en appelplaatcake of breiden jouw picknick uit met appel/perensap of ander lekkers uit de regio. De exacte data van de Open Bloesemdagen vind je op onze website. 

.

Appel/perensap met een stukje appelplaatcake

.

Een zee van witte bloesem

Zelfplukdagen sept

In het najaar hangen onze bomen vol met rijpe appels en peren. Tijdens de zelfplukdagen is iedereen welkom om de boomgaard in te trekken en onze rode plukzakken te vullen met vers fruit. Omdat de geplukte appels en peren gebruikt worden om sap te maken, verzamelen wij het vers geplukte fruit in kisten van 300 kg en controleren we direct de kwaliteit. Genieten van je eigen geplukte fruit? We verkopen het fruit in kleine hoeveelheden.

Na het plukken ben je van harte welkom om een kop koffie of een appel-perensapje met een stuk zelfgemaakte appelplaatcake te nuttigen op één van de bankjes in de boomgaard. Trek oude schoenen of laarzen aan en de pluk kan beginnen! Bekijk onze website voor de exacte plukdata.

.

De rode plukzak

 

.

Halfstam of laagstam plukken

Huur de Boomgaard als trouwlocatie.

Staat jouw Pinterest vol met ideeën voor een bruiloft in de buitenlucht? Heb je van ‘appelbloesem’ je thema gemaakt? Of droom je van dwarrelende vlinders rondom je bruidsboeket? 

Stap dan in het huwelijksbootje aan de Lek en geef elkaar het ja-woord te midden van de volle, groene appelbomen of deel je geloften tussen een zee van witte bloesem. 

De Lekbongerd is als trouwlocatie naar eigen inzicht en budget in te vullen. Maar uiteraard wel met respect voor Moeder Natuur. 

.

https://www.delekbongerd.nl/activiteiten/trouwen-in-de-boomgaard

Contact

Boomgaard de Lekbongerd

Lekdijk West 85
2871 MN Schoonhoven
06-38734721

info@delekbongerd.nl
http://www.delekbongerd.nl

In de buurt

Stichting Stadswandeling Schoonhoven

Stichting Stadswandeling Schoonhoven verzorgt het hele jaar door groepswandelingen door de stad met deskundige stadsgidsen

  • Schoonhoven
  • (0,3 km)
Peter Stuurman

Ontdek samen met de polderfotograaf Peter Stuurman de prachtigste plekken in de Krimpenerwaard!

  • Schoonhoven
  • (0,5 km)
Hotel Restaurant Belvedere

Belvedère beschikt over diverse sfeervol ingerichte zalen en een groot terras, waar u, met uw gezelschap, kunt genieten van een …

  • Schoonhoven
  • (0,8 km)