Museum Gouda

Museum Gouda is dé schatkamer van Gouda. Het is gevestigd in het voormalige Catharina Gasthuis, met een indrukwekkende kapel

Ga snel binnen deze pagina naar:

Algemeen

De geschiedenis van Gouda

Museum Gouda is dé schatkamer van Gouda. Het museum heeft een voor Nederland unieke collectie altaarschilderijen uit de zestiende eeuw. Deze gingen overal verloren tijdens de Beeldenstorm, behalve in Gouda! Geniet ook de zeventiende-eeuwse schuttersstukken of Gouds aardewerk uit de twintigste eeuw.

Activiteiten

Salon 2019

Museum Gouda peilt eens in de paar jaar het kunstklimaat in Gouda en het Groene Hart. Vijfentwintig zorgvuldig geselecteerde kunstenaars presenteren vanaf 29 januari hun beste werk tijdens Salon 2019.

De tentoonstelling toont zeer gevarieerd werk: van schilderkunst tot fotografie, van video- tot installatiekunst. Salon 2019 toont aan hoe hoog het niveau is van kunstenaars uit Gouda en het Groene Hart.

De Salon 2019 kent een juryprijs (een kleine solo-expositie in Museum Gouda) en een publieksprijs (expositie van één kunstwerk).

Deze tentoonstelling is te zien vanaf 29 januari t/m 10 juni 2019

Buiten schilderen

Vanaf 26 februari staan in Museum Gouda negentiende-eeuwse schilders uit de Franse kunstenaarskolonie Barbizon en de Nederlandse tegenhanger in Oosterbeek centraal. Voor het eerst in de geschiedenis trokken deze kunstenaars erop uit en schilderden zij het landschap in de buitenlucht.

Werden tot dat moment dergelijke schilderijen in het atelier gemaakt, het live vastleggen van de steeds veranderende natuur zorgde voor een belangrijk kantelpunt in de kunstgeschiedenis. De tentoonstelling toont prachtige landschappen van onder andere Rousseau, Daubigny, Corot, Maris, Mauve en Gabriël. Speciaal voor de tentoonstelling heeft Museum Gouda de tentoonstellingszalen in een nieuw jasje gestoken.

School van Barbizon

Verdreven door de drukte van Parijs en aangetrokken door de ongerepte bossen van Fontainebleau vestigden enkele kunstenaars zich rond 1840 in het plattelandsdorpje Barbizon, even ten zuiden van de Franse hoofdstad. De schilders van Barbizon trokken de natuur in en brachten het landschap op vernieuwende wijze in beeld. Met snelle, losse penseelstreken schilderden zij het ongecultiveerde landschap zoals zij het voor zich zagen. Dit in tegenstelling tot de tot dan toe heersende Romantiek, waarbij historische gebeurtenissen en geïdealiseerde landschappen de norm waren.

Introductie van de verftube

Vanwaar deze kentering? Belangrijk was de introductie van de verftube. Voor die tijd moesten kunstenaars hun verf zelf maken en waren zij gebonden aan hun ateliers. Nu konden zij kant-en-klare verf ter plekke meenemen en werken in de buitenlucht. Gewapend met doek, schildersezel en kist trokken ze erop uit. Geliefde onderwerpen waren het ‘ware’ plattelandsleven, dieren en de ongerepte natuur met woeste bos- en rotspartijen.

Oosterbeek

In navolging van de Franse schilders trokken ook Nederlandse kunstenaars de natuur in. Dat gebeurde in en rond Oosterbeek. Bekende namen waren Bilders, Maris, Mauve en Gabriël. Met de aanleg van een spoorverbinding tussen Amsterdam en Arnhem in de jaren 1840 konden zij eenvoudig naar de Veluwezoom reizen. Oosterbeek werd het ‘Nederlandse Barbizon’. Het buiten schilderen betekende voor enkele kunstenaars een ommekeer in hun carrière. Ze werden de bekendste schilders van de Haagse School.

Deze tentoonstelling is te zien vanaf 26 februari 2019 t/m 2 februari 2020

Biscuits van Theo Colenbrander

De veelzijdige vormgever Theo Colenbrander (1841-1930) wordt gezien als de grondlegger van de art nouveau in Nederland. Naast sieraardewerk ontwierp hij ook interieurs, tapijten en boekbanden. Zijn ontwerpen worden gekenmerkt door het gebruik van felle kleuren en grillige vormen.

Een aantal van deze bijzondere modellen is nu te zien in Museum Gouda.

Deze tentoonstelling is nog te zien t/m 26 mei 2019

Contact

Museum Gouda

Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
0182-131000

info@museumgouda.nl
http://www.museumgouda.nl

In de buurt

IJsselhuis

IJsselhuis is het voormalig schipperswachtlokaal aan de sluis. Nu een heerlijke plek voor koffie, borrel en diner. Op de kleine …

  • Gouda
  • (0,4 km)
Patissiers Femke en Sander

Welkom bij Patissiers Femke en Sander. Wij zijn enthousiaste banketbakkers die werken met pure grondstoffen (veel uit het Groene Hart)

  • Bodegraven-Reeuwijk
  • (3,3 km)
Watersnip

Genieten van water, natuur en cultuur kan op vele manieren. Watersnip biedt dan ook vele vormen van recreatie in de …

  • Reeuwijk
  • (3,7 km)