Museum Gouda

Museum Gouda is dé schatkamer van Gouda. Het is gevestigd in het voormalige Catharina Gasthuis, met een indrukwekkende kapel

Ga snel binnen deze pagina naar:

Algemeen

De geschiedenis van Gouda

Museum Gouda is dé schatkamer van Gouda. Het museum heeft een voor Nederland unieke collectie altaarschilderijen uit de zestiende eeuw. Deze gingen overal verloren tijdens de Beeldenstorm, behalve in Gouda! Geniet ook de zeventiende-eeuwse schuttersstukken of Gouds aardewerk uit de twintigste eeuw.

Activiteiten

Beleef het Wonder van Gouda

Om te vieren dat Gouda 750 jaar stadsrechten heeft, organiseren de Sint-Janskerk en Museum Gouda samen de tentoonstelling ‘Beleef het Wonder van Gouda’. Bezoekers worden in de Sint Janskerk meegenomen naar het jaar 1570 en staan oog in oog met unieke kunstschatten, bijzondere verhalen en bewoners uit die roerige tijd. 
Tegelijkertijd zijn in Museum Gouda de cartons te zien, de metershoge ontwerptekeningen van de glas-in-loodramen in de Sint-Janskerk.
De tentoonstelling wordt 12 april a.s.geopend door Zijne Majesteit Koning WillemAlexander. Dat is tevens de feestelijke start van de viering van 750 jaar stadsrechten. 

Beleef het Wonder van Gouda is een unieke reis langs zestiende-eeuwse kunstschatten. Bezoekers ervaren de kerk als hét sociale middelpunt van de stad en worden door kerkmeester Gerrit Bouwensz aan de hand van een audiotour meegenomen naar 1570. De nu protestantse Sint-Janskerk was destijds katholiek en zag er heel anders uit. Het was er een drukte van jewelste, met burgers, geestelijken en zelfs dieren. Kunstenaars liepen rond om nieuwe ontwerpen te maken voor de indrukwekkende, gebrandschilderde ramen, de ‘Goudse Glazen’. Gilden - een soort beroepsverenigingen - en broederschappen hielden er missen, uitvaarten en vieringen bij hun eigen altaren.

Eenmalige hereniging 
Tijdens Beleef het Wonder van Gouda worden de altaarstukken, de wereldberoemde gebrandschilderde ramen en de voorbereidende werktekeningen van de glazen tijdelijk herenigd. 
Hoe ze elkaar uit het oog verloren? Op religieus gebied was de zestiende eeuw een roerige tijd. Een deel van de bevolking komt in opstand tegen de heersende katholieke kerk. In 1566 barst de bom en vanaf dan raast de Beeldenstorm door Nederland, waarbij altaren worden vernield, beelden neergehaald en gebrandschilderde ramen ingegooid. Gouda ontspringt de dans. Het stadsbestuur is tolerant ten aanzien van verschillende geloven en waakt over het interieur van de SintJanskerk. De monumentale altaarstukken krijgen een veilig onderkomen en de gebrandschilderde ramen 
worden niet ingegooid. Ook blijven de cartons bewaard, dat zijn gedetailleerde een-op-een werktekeningen voor de soms wel 20 meter hoge ramen. Dankzij de tolerante houding van het toenmalige stadsbestuur kunnen we nu genieten van deze unieke kunstschatten.

Toekomstglas 
Onderdeel van de tentoonstelling is het project ‘Maak met je klas een glas’, i.s.m. Cultuurhuis Garenspinnerij en Brede School Gouda. Ruim 800 leerlingen van 14 Goudse basisscholen werkten onder begeleiding van Goudse kunstenaars Suzan Schuttelaar en Judith Sluijter aan een nieuw raam voor de Sint-Jan. Met dit nieuwe Goudse glas, het Toekomstglas, geven ook zij Gouda door. Het indrukwekkende resultaat is tijdens de tentoonstellingsperiode te bewonderen.

Aan de tentoonstelling is veel onderzoek voorafgegaan. Verschillende (kunst) historici hebben zich toegelegd op de altaarstukken, de Goudse glazen, cartons en de dagelijkse kerkpraktijk. Het onderzoek heeft zijn weerslag in de tentoonstelling gekregen, maar ook in de speciale uitgave van Tidinge van Die Goude, het tijdschrift van Historische Vereniging Die Goude.

Beleef het Wonder van Gouda is van 14 april t/m 1 oktober te zien in de Sint-Janskerk en in Museum Gouda en is mede mogelijk gemaakt door Fonds Geef Gouda Door, BPD Cultuurfonds, Fonds21, Vereniging Rembrandt, Hendrik Mullerfonds, Gouds Catharina Gilde, Prins Bernhard Cultuurfonds, Zabawas, Fonds Kerk en Wereld, VSB fonds, VriendenLoterij, de Vrijzinnige fondsen, Stichting Vrienden van Effatha en particuliere donateurs. 

 

Vanaf 14 april 2022 tot 1 oktober 2022

Contact

Museum Gouda

Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
0182-131000

info@museumgouda.nl
http://www.museumgouda.nl

In de buurt

IJsselhuis

IJsselhuis is het voormalig schipperswachtlokaal aan de sluis. Nu een heerlijke plek voor koffie, borrel en diner. Op de kleine …

  • Gouda
  • (0,4 km)
Reeuwijkse Plattelandswinkel

Kom langs om te proeven en te ruiken. Laat je verrassen door ons wisselende assortiment verse seizoen producten!

  • Reeuwijk
  • (2,4 km)