IJsselhuis

IJsselhuis is het voormalig schipperswachtlokaal aan de sluis. Nu een heerlijke plek voor koffie, borrel en diner. Op de kleine kaart staan o.a. wild…

Ga snel binnen deze pagina naar:

Algemeen

Wij doen mee aan de Waterlinie Audiotours

Lokale kaart

Diner met verrassende gerechten. Vaak lokale wilde gans op de kaart maar ook groentes krijgen een hoofdrol in het menu.

Binnen

Oude schipperswachtlokaal, nu een drank- en spijslokaal. Ruim 100 jaar oud, gelegen naast de Mallegatsluis.

LOGO

Taart en uitzicht

Plek voor lekkere taart met het beste uitzicht van Gouda. Heerlijk toeven op het terras.

Chef Herman Winkelman

Chef Herman Winkelman houdt van de Nederlandse ingrediënten, maar voedt zich ook met wereldwijde invloeden. Op de kaart veel boerenkazen & wilde gans voor de lunch. Menu diner wisselt per maand, altijd een keuze tussen vlees, vis en vegetarisch.

Open:

do 11-18

vrij/za 11-23

zo 11-19

Activiteiten

4e IJssel & Gouwe Bierfestival

Het IJssel & Gouwe bierfestival specialiseert zich in historische bieren; oude en nieuwe brouwers laten zich steeds vaker inspireren door historische recepten. Deze editie speciale aandacht voor bieren van spontane en gemengde gisting, houtgerijpte bieren, IPA's en streekbieren.

Spontaan gegiste bieren bevatten weinig restsuikers, hebben een heel eigen smaak. Een select groepje Belgische brouwers rondom Brussel in de Zennevalei heeft dit ook in de moeilijke jaren volgehouden. Heden ten dage zijn spontaan gegiste bieren bezig met een opmars; kleine brouwers spelen met de wilde Brett gisten en maken interessante bieren van (deels) spontane gisting. Op het festival zal een selectie van traditionele geuzes aanwezig zijn, maar ook aandacht voor de nieuwe Nederlandse bieren van spontane en gemengde gisting.

India Pale Ale (IPA) is het scheepsbier bij uitstek en mag dus niet ontbreken in de museumhaven. Dit bier werd extra gehopt om de houdbaarheid te verlengen op de lange scheepsreis naar India. De stijl werd in Amerika omarmd en ook Nederlandse brouwerijen zijn druk met verschillende hopsoorten in de weer. Op ons festival een selectie van Nederlandse kwaliteitsbrouwers.

Er zal aandacht zijn voor houtgerijpte bieren van Nederlandse brouwers. Houtrijping voegt karakter toe, vroeger was alles natuurlijk houtgerijpt. Met de introductie van RVS tanks ging dit deel van de smaak verloren. Nu experimenteren veel brouwers met oude port, px, whisky en bourbon vaten. Deze bieren zijn vaak sterk in alcohol en vormen een mooi huwelijk tussen het bier, de tannines van het hout en de smaak van de drank die ervoor in het vat gezeten heeft.

Naast de genoemde stijlen ook aandacht voor streekbieren. Het Gouds bier voorop met de historische Kuyt als stralend middelpunt. Brouwerij 1923 uit Moordrecht, Bunnik's Bierbrouwerij en enkele andere lokale bieren zullen te proeven zijn. In de 15e eeuw was Gouda de belangrijkste bierstad van Nederland. De opbrengsten uit accijnzen op gruit en later hop waren zo groot dat het historische stadhuis alsmede de herbouw van de Sint Jan er voor een aanzienlijk deel van werden gefinancierd. Aanvankelijk werd er met gagel gebrouwen en ook veel met tarwe en haver. Later werden er diverse kruiden aan toegevoegd en sprak men van Gruitbier. De Goudse brouwers waren één van de eersten die hop gebruikten. De ligging aan de IJssel en Gouwe zorgde ervoor dat Gouda een belangrijke exporteur werd van bier.

Tijdens het festival is er toffe muziek, o.a. plaatjes van Muziek Trafic, lekker eten en een schitterend decor: Museumhaven Gouda met haar prachtige historische schepen!

Onder de 18? Geen druppel! Houd rekening met eventueel legitimeren!

organisatie IJsselhuis Gouda

meer info: 06-52416920 (Herman Winkelman) of info@ijsselhuisgouda.nl

Vanaf 16 juni 2019 tot 16 juni 2019

Dichters op Donderdag

Dichters op Donderdag

Waar: IJsselhuis (Buurtje, tegenover Croda en bij het sluisje aan de IJssel)
Tijd:    Aanvang programma: 20:30 uur

Toegang gratis!

Dichters dragen voor uit eigen werk

“Ik houd erg van een mooi gedicht maar ik moet er iets te drinken bij hebben.”

           (vrij naar Willem Kloos).Goudse dichters en dichters van elders maken er een poëtische avond van. Aansluitend is de tap open.

 

Meer info: Dat ene woord

Vanaf 11 mei 2017 tot 11 mei 2017

LIVE Norbadenco & Friends Jamsesse

LIVE jamsessie met een mix van Flamenco, Jazz en wereldmuziek.

Norbadenco speelt de flamenco, maar jamt ook graag andere stijlen. Op zondag komt hij met vrienden muziek maken in ons oude lokaal. Altijd een verrassing wie hij mee neemt en wat voor muziek er wordt gespeeld. Toegang gratis.

Aanvang 15:00 uur. Elke 2e zondag van de maand.

Vanaf 12 maart 2017 tot 12 maart 2017

Contact

IJsselhuis

Schielands Hoge Zeedijk 1
2802 RB Gouda
06 52416920

info@ijsselhuisgouda.nl
http://www.museumhavencafe.nl/

In de buurt

Museum Gouda

Museum Gouda is dé schatkamer van Gouda. Het is gevestigd in het voormalige Catharina Gasthuis, met een indrukwekkende kapel

  • Gouda
  • (0,4 km)
Patissiers Femke en Sander

Welkom bij Patissiers Femke en Sander. Wij zijn enthousiaste banketbakkers die werken met pure grondstoffen (veel uit het Groene Hart)

  • Bodegraven-Reeuwijk
  • (3,8 km)
Museum Paulina Bisdom van Vliet

Als laatste afstammeling van haar geslacht besloot Paulina Bisdom van Vliet (1840-1923) de herinnering aan het drie eeuwen oude burgemeestersgeslacht …

  • Haastrecht
  • (4,1 km)