Touwmuseum de Baanschuur

Touwmuseum 'De Baanschuur' is gevestigd in een voormalige baanschuur van een grootgarenbaan. Honderden jaren lang sloegen baanders hier na hun werkda…

Ga snel binnen deze pagina naar:

Algemeen

Op bezoek in Touwmuseum de Baanschuur

Touwmuseum 'De Baanschuur' is gevestigd in een voormalige baanschuur van een grootgarenbaan. Honder­den jaren lang sloe­gen ‘baanders’ hier na hun werkdag hennep, garen, sleden en spintollen op. In de aanbouw stond het grote (spinne)wiel. Het spin­pad was zo'n 220 meter lang! Daarnaast waren er nog vele spinpadden in het ves­tingstadje op en naast de stadswallen en er waren meerdere baan­schuren. Voordat de vezelhennep Oudewater verliet, werd het eerst gewogen in de Waag. Oudewater is nog steeds een echte touwstad. De grootste touwfabriek van Nederland is te vinden in dit kleine stadje.

In het touwmuseum zijn niet alleen oude gereedschappen te zien, er staat ook een lijnbaan opgesteld. Hiermee kan een springtouw worden gemaakt - een bijzonder leerzame en leuke ervaring voor jong en oud.  Dvd’s en foto’s laten zien wat voor werk er vroeger moest worden gedaan. Daarnaast kun je in een touw klimmen, touwtrekken, boekjes lezen, knopen maken, een speurtochtje doen, touwtje springen en ruiken aan de lapzalf.

Voor Groep 5 van de basisschool is er een speciaal project “Jet en Jan”, genaamd. Kinderen krijgen op een speelse manier informatie over het leven van zo'n 100 jaar geleden. Ze moeten o.a. koffie bonen malen, schoon schrijven, sokken stoppen, bikkelen, touw maken en luiers wassen!

Op afspraak kunt u ook met een groep (familie - vrienden - bedrijfsuitjes), kinderpartijtjes > 6 jaar, of met de scouting terecht in het museum.

Het museum is geschikt voor rolstoelen.

Voor meer informatie kunt u kijken op onze website of bellen.

Activiteiten

Touw slaan

In het museum kunt u uw eigen touw maken (touw slaan). Dit is een leuke activiteit voor jong en oud.

De kinderen (en ook de ouders) mogen in een touw klimmen. Natuurlijk zijn er tal van 'touw' activiteiten te doen (touwtje springen, touw trekken, een gewicht optillen, touw spelletjes)

Touw educatie Jet en Jan & Geelbuikjes

Voor scholen is er een speciaal schoolproject ontwikkelt: namelijk Jet en Jan. Kinderen van groep 5 (maar ook groep 6) zijn ongeveer 1,5 uur bezig met allerlei ouderwetse activiteiten, zoals: sokken stoppen, koffie bonen malen, luiers wassen, enz.

Touwfietsroute

Deze fietstocht voert u door één van de mooiste stukjes van Nederland. Het is ook een ontdekkingstocht. Nog maar weinig mensen realieren zich dat bijna alles hier herinnert aan de hennepteelt. Veel hennepwerfjes, waarop de boeren vroeger hennep verbouwden, zijn bewaard gebleven. In de brede sloten lag in augustus en september de hennep te ‘roten’. De prachtige zeventiende eeuwse boerderijen zijn gebouwd met het geld dat de hennep opbracht. Eeuwen van noeste arbeid omringen u en een intens mooi landschap strekt zich voor u uit als u door de polders fietst.

De fietsroute kunt u ophalen of bestellen bij het museum.

Contact

Touwmuseum de Baanschuur

Reijersteeg 4
3421 SZ Oudewater
0348-567832

info@touwmuseum.nl
http://www.touwmuseum.nl/

In de buurt

Museum de Heksenwaag

Bezoekers uit heel de wereld komen al zo'n honderd jaar naar Museum de Heksenwaag in Oudewater. Ze gaan op de …

  • Oudewater
  • (0,1 km)
De Broedkorf

Wanneer U komende vanaf Montfoort het mooie IJsselstadje Oudewater binnenrijdt kunt U er haast niet meer omheen. Liggende tussen de …

  • Oudewater
  • (0,7 km)