Touwmuseum de Baanschuur

Touwmuseum de Baanschuur

Touwmuseum 'De Baanschuur' is gevestigd in een voormalige baanschuur van een grootgarenbaan. Honderden jaren lang sloegen baanders hier na hun werkdag hennep, garen, sleden en spintollen op.

Algemeen

Welkom

touwmuseum-de-baanschuur1.jpg

In het Touwmuseum zijn niet alleen oude gereedschappen te zien, er staat ook een lijnbaan opgesteld. Hiermee kun een springtouw maken. Dvd’s en foto’s laten zien wat voor werk er vroeger moest worden gedaan. Oudewater is nog steeds een echte touwstad. De grootste touwfabriek van Nederland was te vinden in dit kleine stadje. In april 2021 verdwijnt de touwindustrie, na bijna 500 jaar geheel uit Oudewater. Touwfabriek G. van der Lee sluit dan definitief haar deuren.

Activiteiten

Spelen met touw

touwmuseum-de-baanschuur2.jpg

In het museum kun je je eigen touw maken (touw slaan), leuk voor jong en oud. De kinderen (en ook de ouders) mogen in een touw klimmen. touwtrekken, boekjes lezen, knopen maken, een speurtochtje doen, touwtje springen en ruiken aan de lapzalf.

Touw educatie Jet en Jan & Geelbuikjes

touwmuseum-de-baanschuur3.jpg

Voor scholen is er een schoolproject ontwikkeld: Jet en Jan. Kinderen van groep 5 en 6 zijn 1,5 uur bezig met allerlei ouderwetse activiteiten, zoals: sokken stoppen, koffie bonen malen, luiers wassen, enz.

Touwfietsroute

Bij deze fietstocht kom je langs hennepwerfjes, die bewaard zijn gebleven; hierop verbouwden de boeren vroeger hennep, In de brede sloten lag in augustus en september de hennep te ‘roten’. De prachtige 17e eeuwse boerderijen zijn gebouwd met het geld dat de hennep opbracht. Bijna alles hier herinnert aan de hennepteelt.
De fietsroute kun je ophalen of bestellen bij het museum.

Nog meer weetjes

  • je kunt het Touwmuseum alleen nog bezoeken met een reservering
  • je kunt ook met een groep (familie/vrienden/bedrijfsuitjes), kinderpartijtjes of met de scouting terecht in het museum
  • het museum is geschikt voor rolstoelen
  • ervaar Oudewater in de touwtrein

Voor actuele en uitgebreide info kun je kijken op onze website of bellen.

Tags

Contact

Touwmuseum de Baanschuur

Reijersteeg 4
3421 SZ Oudewater
0348-567832

info@touwmuseum.nl
http://www.touwmuseum.nl/

In de buurt