Boezemmolen No. 6 Haastrecht

Boezemmolen No. 6 Haastrecht

De molen is de zesde in een serie van in totaal zeven boezemmolens. Foto Pim Mul

Algemeen

Welkom op Boezemmolen No. 6

Groene Hart Experience - videoportret Boezemmolen no. 6

De molen

Boezemmolen no.6 in de zeilen

Sinds 2005 is het Zuid-Hollands Landschap eigenaar van deze stoere boezemmolen. Dankzij de steun van duizenden donateurs konden ze dit monument aankopen. In de jaren daarna hebben ze de molen volledig gerestaureerd. Zo zijn de wieken vervangen, is het houten scheprad helemaal opnieuw in elkaar gezet en is de bedstee in oude glorie hersteld. Een complexe operatie, waar ze enorm trots op zijn, samen met onze vrijwillige molenaars.
Het molenaarsambacht is in 2023 verheven tot immaterieel cultureel erfgoed en op de lijst van UNESCO gekomen. De geschiedenis van de Boezemmolen no. 6 vind je binnenkort in het Verhalenblog.

Waterbergingsgebied

Boezemmolen no.6.waterberging.cr

De Hooge Boezem bij Haastrecht is niet alleen een natuurgebied van het Zuid-Hollands Landschap, maar is ook een piekwaterbergingsgebied van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. Het waterbergingsgebied is aangelegd om in tijden van zeer hoog water op de gekanaliseerde Hollandsche IJssel, zo’n 80.000 kubieke meter water te kunnen bergen. Eens in de 5 jaar wordt getest of alles nog naar behoren werkt. 

Activiteiten

Bezoek aan de molen

DSC00561.JPG

Je bent van harte welkom om de molen te bezoeken en van het omliggende cultuurlandschap te genieten.
Onze molen is bijna iedere zaterdag te bezoeken, tussen 11-16 uur of 13-17 uur (dat hangt af van de molenaar). Als de molen open is, dan is de blauwe wimpel gehesen. Toegang is gratis!
Binnen vertellen onze molenaars je graag over dit machtige werktuig en de rijke historie.
Niets is zo veranderlijk als het weer… Daarom houden we je via Facebook op de hoogte van eventuele wijzigingen in de openingstijden.

Meer weetjes

DSC04879
  • kunnen we met de klas een excursie volgen? Ja, dat kan, lees er hier alles over
  • kan ik een dagdeel meelopen met de molenaar, Ja, dat staat hier ook
  • vlak bij de molen ligt het waterrijk natuurgebied Hooge Boezem, hier komen talloze vogelsoorten voor: een perfecte locatie om vogels te spotten en te wandelen!

Tags

Contact

Boezemmolen No. 6 Haastrecht

Oost-Vlisterdijk 1
2851 ET Haastrecht
0182-501287

boezemmolen@solcon.nl
http://www.boezemmolen.nl/

In de buurt