Van Molenaar tot Kunstenaar

Auteur Struinen en Vorsen
door Struinen en Vorsen
20 december 2018

Blauw en groen wisselen elkaar af in het polderlandschap van Haastrecht, Vlist en Stolwijk. Het is nu niet meer voor te stellen dat zo’n 1000 jaar geleden blauw overheerste, oftewel: water! Aan de rand van Haastrecht trof je vroeger zeven boezemmolens, die het water uit de polder in het riviertje Vlist maalden.

Met de tijd werden de molens vervangen door mechanische bemaling en werden de meesten gesloopt. Boezemmolen no. 6 bleef als enige achter en kijkt nog altijd uit op het paradijs voor vogels, kunstenaars en natuurliefhebbers dat na de ontginning in de polder is ontstaan. Op dit moment kan je vanaf de weg met droge voeten naar de molen lopen, ‘maar binnenkort heb je natte sokken’, vertelt de Haastrechtse Klaas de Wit. Stichting Zuid-Hollands Landschap wil een deel van de polder weer in oude glorie herstellen, met een laag water rondom de molen van soms wel anderhalve meter diep. ‘Vroeger diende de Waterlinie om de Fransen tegen te houden’, vertelt Klaas, die iedere zaterdag rondleidingen geeft bij de molen.

Atelier in het groen
Het schitterende inundatielandschap rondom de molen nodigt uit om te wandelen, fietsen én te schilderen. Kunstenares Josien Versteeg fietst, met schildersezel onder de arm, regelmatig naar de molen toe. Het is voor haar de perfecte plek voor het geven van workshops of om zelf aan de slag te gaan. Kunst en Cultuur gaan dus prima hand in hand. Door het jaar heen zijn er in de streek verschillende culturele evenementen, zoals De Boer Op en de Kunstroute. Cultureel Podium Vlist neemt hierin het voortouw, met Klaas de Wit als een van de touwtrekkers en Josefien als deelneemster.