Boeren, burgers en... vermaak

Auteur deboerinn.nl
door deboerinn.nl
26 maart 2020

Boeren, burgers en… vermaak

De kiem van De Boerinn wordt gelegd door de vader en de moeder van de huidige boer Hendrik Jan Hoogendoorn. Veertig jaar geleden zetten zij het hek van het erf al open voor ‘pottenkijkers’ op de boerderij. Wat hun betreft was iedereen, ook burgers en buitenlui, hartelijk welkom op het platteland. Op het bedrijf van de familie Hoogendoorn konden de mensen het vee aanraken en ruiken en zien hoe de echte boerenkaas wordt gemaakt én proeft. Zo werd kaasboerderij de Wilhelminahoeve steeds meer een boerenbuitenbelevenis.

Arie Hoogendoorn beseft zich in de laatste decennia van de vorige eeuw heel goed dat de boterham van de melkveehouder in het natte veenweidegebied van West-Utrecht in de toekomst kariger zou worden. De Wilhelminahoeve is een prachtig bedrijf op een prachtige locatie, maar de uitoefening van een traditioneel boerenbedrijf biedt voor zijn zonen geen aanlokkelijk toekomstperspectief. Als vindingrijk mens gaat hij natuurlijk niet bij de pakken neer zitten. Boer Arie verbreedt zijn missie. Naast een producerend zuivelbedrijf moet deze boerderij een trekpleister worden voor mensen die iets leuks willen doen in de buitenlucht. Hier is immers alle ruimte om te spelen. Zo wordt de Wilhelminahoeve naast boerderij ook een onderneming in de recreatiebranche. Talloze attracties voor sport- en spelactiviteiten in en om het weiland worden georganiseerd in de vorm van poldersportcompetities. Met deze buitenspelen wordt de Wilhelminahoeve een begrip in de regio en een prachtig voorbeeld van een ondernemende boer in nieuwe tijden.

Bij de ontplooiing van de poldersporttak is zoon Hendrik Jan een onmisbare schakel. Hij is meester in het bedenken van originele activiteiten die op een heel praktische manier zijn uit te voeren. Ook ondersteunt hij zijn vader bij het ondernemende gedeelte van de nieuwe weg die de Wilhelminahoeve is ingeslagen. Op 1 januari 2001 neemt Hendrik Jan de Wilhelminahoeve officieel over van zijn ouders, en geeft de Wilhelminahoeve een nieuwe naam: De Boerinn.

Veel mensen weten de gastvrije poldersportboerderij te vinden. De faciliteiten breiden zich uit zowel binnen als buiten. Naast programma’s voor vrijgezellenfeestjes, kinderpartijtjes, scholen en familiefeesten gaat De Boerinn ook bedrijfsuitjes en vergaderarrangementen aanbieden. Voor deze uitbreidingsslag wordt de boerderij van de buren aangekocht en heeft voortaan Boerderij De Boerinn.

Bron: De Boerinn, ons verhaal.