De Beekhoeve

Auteur mooikamerik.blogspot.com
door mooikamerik.blogspot.com
26 maart 2020

De Beekhoeve wordt gerund door Koos en Monique van der Laan, De Beekhoeve begon ooit bij ene Otto van der Laan & Maria Zuiderveld in 1827. Het is dus al jarenlang een familiebedrijf. Vanaf 1991 heeft Koos het overgenomen van zijn moeder. Monique komt uit Brabant en komt van de akkerbouw af maar op de landbouwschool wist ze al dat ze meer wilde met veehouderij en zorgde ervoor dat ze wel de vakken daarvan kreeg. Interesse daarvoor is niet heel vreemd want haar moeder komt van de melkveehouderij in Limburg. Als kind zijnde kwam ze wel altijd op de ouderlijke boerderij van haar moeder waardoor de liefde voor koeien er toch al was.
Toen Koos en Monique nog zo heerlijk jong waren, waren ze beide actief in het bestuur van agrarische jongeren .. de vonk sloeg niet gelijk over. Dat gebeurde pas toen ze beiden voor de agrarische jongeren naar Costa Rica moesten om een reis voor te bereiden. In Costa Rica werden ze helemaal verliefd op elkaar en vanaf dat moment zijn ze samen.
7 September 2001 gingen Koos en Monique trouwen, nieuwe stal was net gebouwd. Hierdoor kon de oude stal gebruikt worden voor het feest. Iedereen was zo enthousiast over het feest en door de vele positieve reacties ontstond het idee om de oude stal te gebruiken voor nog meer feesten, vergaderingen en andere activiteiten.

Vanaf die tijd werd de Beekhoeve meer dan alleen een boerderij met 83 hectare grond, weilanden verdeeld in 35 verschillende perceeltjes. Een deel huren ze van natuurmonumenten. Ze hebben 70 melkkoeien en nog 100 andere jonge dieren, naast de melkveehouderij en de verhuur van de oude stal voor feestjes en vergaderingen. Maken ze ook nog boter en kaas die ze verkopen in hun eigen boerderijwinkel. Voor kaasmaken organiseren ze ook een workshop. Leuk als excursie of gewoon om het te beleven. Als Hollander moet je immers ooit je eigen kaas gemaakt hebben toch? Wat ik persoonlijk heel leuk vind is dat je je eigen koe kan adopteren, dit doen ze hier al jaren. Je adopteert een koe en word op de hoogte gehouden hoe het op de boerderij gaat en je word lid van de adoptievrienden. Als adoptievriend of vrijwilliger kan je dan meehelpen op de speciale meewerkdagen en verder ondersteun je het leven van de koe. Je hebt ook nog de pensioenkoeien. Deze koeien hebben jarenlang melk gegeven en na alle trouwe dienst wil je de oude dames niet zomaar op geven. Je kan ze nog een heel goed leven geven zie voor meer info hun website.

Voor Koos en Monique is de boerderij hun manier van leven, op de vraag of ze nog verder hobby’s hebben of andere uitspattingen krijg ik van hun beiden afzonderlijk te horen dat de boerderij hun leven is, daar zit alle passie in.

Waar ik zelf enthousiast van werd was de polderhut.. een heerlijke plek waar je alleen of met een klein clubje kan vertoeven om alle drukte te ontvluchten met supermooi uitzicht op het weiland.

Bron: Mooi Kamerik.blogspot