Buitenplaats Kameryck

Auteur kameryck.nl
door kameryck.nl
26 maart 2020

Buitenplaats Kameryck ligt in het prachtige Groene Hart van Nederland, in de polder van Kamerik en in recreatiegebied het Oortjespad. Onze locatie ligt pal aan de Eend, een plas die door zandafgraving is ontstaan. Los van alles wat er bij onze locatie te doen is, biedt deze prachtige bosrijke omgeving talloze mogelijkheden om eropuit te trekken en het Groene Hart te ervaren.

Je kunt vanuit Buitenplaats Kameryck fiets- of wandeltochten starten, of neem even pauze van je fietstocht om bij ons wat te eten en drinken. Bij ons kun je gratis parkeren en we zijn een servicepunt voor recreanten, met oplaadpunten voor elektrische auto’s en fietsen en een schat aan informatie over routes, het recreatieve aanbod en de historie van de regio. Kameryck is tevens onderdeel van het Toeristisch Overstappunt Oortjespad (TOP Oortjespad). Kijk voor meer informatie op de website van Routes in Utrecht.

Kinderboerderij het Oortjespad ligt vlakbij Buitenplaats Kameryck en is een leuke bestemming om te bezoeken. Prachtig gelegen tussen de weilanden en akkers, met een weids uitzicht rondom. Klim op de uitkijktoren om de kerktorens van Woerden en Kamerik in de verte te bewonderen, of voed de geitjes en lammetjes op de boerderij. Kijk voor meer informatie op onze pagina over der kinderboerderij.

De groene omgeving van Buitenplaats Kameryck is niet alleen heel mooi, het is ook een zeer aantrekkelijke omgeving voor vogels en dieren. Zo groeit het aantal van de zeldzame zilverreiger, de witte variant van de meer voorkomende blauwe reiger, bij ons in de omgeving gestaag.

Jaarlijks broedt er een populatie zilverreigers in de Nieuwkoopse Plassen, op slechts 6 kilometer bij ons vandaan. Ze zijn ook regelmatig bij ons in de weilanden en op de plas te zien. Zilverreigers maken hun flinke nesten hoog in de bomen en voeden zich met de visjes en kikkers uit de sloten, maar ook met ratten, mollen en muizen die ze uit de weilanden plukken.

Naast zilverreigers zijn er bij ons gedurende de winter smienten te vinden. Aan het eind van de zomer komen ze in groten getale uit Scandinavië en Rusland naar onze regio om te overwinteren. In het voorjaar trekken ze weer terug naar het noorden om te broeden. De Smienten zijn onze favoriete wintergasten.

De mannetjes hebben een fraaie zilvergrijze kleur en een roodbruine kop. Smienten maken een apart geluid: in plaats van kwaken klinkt het meer als fluiten. De Engelsen noemen smienten daarom ‘whistling ducks’.

De smienten en zilverreigers wisselen elkaar zo door het jaar af bij Buitenplaats Kameryck. Beide vogelsoorten zijn prachtig om te aanschouwen – kom vooral eens kijken.

Neem een kijkje op onze website.