Persbericht Powerfood - NU & TOEN

Auteur Struinen en Vorsen
door Struinen en Vorsen
11 december 2025

POWERFOOD – NU & TOEN
Luister, proef en beleef het verleden: Groene Hart Experience lanceert Powerfood Nu & Toen

In het Groene Hart is de campagne POWERFOOD – NU & TOEN van start gegaan. Een serie luisterverhalen, een nieuwe Foodroutekaart en Powerfood-kaartjes met QR-codes brengen het verhaal van lokaal voedsel en de vrouwen achter dit voedsel tot leven. In de verhalen hoor je telkens een vrouw van nú, die je meeneemt naar haar food-verhaal van toen. Zo verbindt de campagne hedendaags vakmanschap met de kracht en vindingrijkheid uit het Rampjaar 1672.

Van Nu naar Toen: zes vrouwen, zes producten, zes verhalen

Zes hedendaagse Foodkenners uit het Groene Hart: Franca (honing), Elize (appels), Saskia (vlees), Tina (geitenkaas), Esther (groenten) en Irma (koeienkaas) vertellen elk hun eigen verhaal. Ze nemen je als Francijntje, Lijsbeth, Saartje, Trijntje, Hendrikje en Rieme mee naar een denkbare situatie uit het verleden in het Rampjaar 1672. Elke vrouw vertelt vanuit haar product: met haar eigen historische spreuk, vakmanschap en overlevingskracht. Zo ontstaat een unieke verbinding tussen ambacht, landschap en erfgoed, passend bij het Groene Hart.

“Deze vrouwen zijn een ode aan Foodkenners in onze regio,” zegt Struinen en Vorsen voorzitter Jan Kromwijk. “Ze staan symbool voor de ruim honderd lokale makers, boeren, imkers, tuinders, winkeliers en producenten die laten zien hoe rijk het Groene Hart is.” De verhalen zijn te beluisteren via QR-codes die in winkels en boerderijwinkels worden meegegeven bij de aankoop van lokale producten en via onze website.

Nieuwe Foodroutekaart: 216 km vol smaak, landschap en verhalen

Struinen en Vorsen presenteert tegelijkertijd de nieuwe Foodroutekaart, waarop de 58 Foodkenners uit Zuid-Holland te vinden zijn, goed voor ruim 216 kilometer aan fiets- en foodplezier. De kaart bevat vijf routes langs 58 Foodbelevingpunten – van boerderijen en boomgaarden tot theetuinen, kaasmakers, overnachtingsplekken en oogstwinkels. Op de kaart vind je tips en ideeën onder de noemer: “Een onvergetelijke smaak hoef je niet ver weg te zoeken.”

Vijf manieren om POWERFOOD in het Groene Hart te beleven

  1. Luister naar zes Powerfoodverhalen NU & TOEN – van honing en appels tot groenten en kaas.
  2. Maak er een Foodvakantie van: fietsen, proeven en overnachten bij een Foodkenner.
  3. Duik in de Waterlinie – ontdek hoe voedsel mensen door 1672 heen hielp.
  4. Ontmoet onze Foodkenners – van boer en imker tot tuinder en ……….
  5. Kom oogsten en leren – elk seizoen heeft zijn eigen smaak, ritme en kracht.

“We laten zien dat lokaal voedsel méér is dan eten,” zegt bedenker en projectleider Anita van Staveren. “Het zijn verhalen, mensen en plekken. De luisterverhalen raken, en de routes brengen je ernaartoe.”

Luister, proef, fiets, ontmoet, leer en geniet

De campagne POWERFOOD – NU & TOEN nodigt bewoners én bezoekers uit om de kracht van lokaal voedsel te ervaren. Want wat in 1672 kracht gaf, doet dat nu nog steeds.
Luisterverhalen & Foodkenners: struinenenvorsen.nl/foodkenners

Foodroutekaart downloaden: struinenenvorsen.nl/foodroutekaart

Over Struinen en Vorsen

Struinen en Vorsen is een netwerkorganisatie in het Groene Hart die recreatie, natuur, erfgoed en streekproducten met elkaar verbindt. Met meer dan 140 belevingspunten – van musea tot boerderijen – maakt Struinen en Vorsen elke route tot een unieke belevenis.

De campagne POWERFOOD – NU & TOEN is mede mogelijk gemaakt door Provincie Zuid-Holland en de Erfgoedtafel Oude Hollandse Waterlinie.

Bekijk ook

Meer op deze site over