Zorgboerderij De Hoop

Auteur Zorgboerderij De Hoop
door Zorgboerderij De Hoop
8 februari 2022

Even voorstellen
Hallo hier Janneke en Nelleke Kelder. We zijn opgegroeid op de boerderij. In 2009 hebben wij de boerderij overgenomen van onze familie en zijn heel kleinschalig een zorgtak gestart. We hebben de melk koeien omgeruild voor Belgische blauwe en Blonde d’ Aquitaine koeien. Dit zijn koeien die voor een lekker stukje rundvlees gehouden worden. Onze zorgboerderij is ondertussen vijf dagen in de week geopend voor deelnemers die ons helpen met de dagelijkse verzorging van het vee en onderhouden van het erf en (moes)tuin en de boerderijwinkel.

Boerderijwinkel
Wij verkopen meerdere producten van onze eigen boerderij; eieren, rundvlees, zuivel en jam te vinden in de automaat in ons winkeltje betaling met pin of geld.

Natuur:
We vinden het belangrijk om ons erf insect en vogel vriendelijk in te richten. We hebben jaren lang gebouwd en daardoor is er veel groen weg gegaan. Nu zijn we ons erf langzamerhand opnieuw aan het inrichten en planten we weer nieuwe bomen en struiken. We kijken goed wat we planten, zodat we meer vogels en insecten aantrekken en het goed vertoeven voor hen is. We hebben bloemenranden ingezaaid voor de insecten en er staan bijenkasten op ons erf van een vrijwilliger van ons die imker is. Ons grasland proberen we te verreiken met kruiden door ruige mest te strooien uit onze strostallen van de koeien, en het doorzaaien met kruiden in het voorjaar. De weidevogels houden van ruige mest, ze kunnen mooie nestjes bouwen van het stro wat hierin zit, en de ruige mest zit vol met torretjes en wormen wat voedsel is voor de vogels maar ook een aanwinst is voor het bodemleven van ons weiland.

Zonne-energie:
Het dak van onze nieuwe stal ligt vol met zonnepanelen, deze leveren genoeg stroom voor de gehele boerderij. De plannen liggen er om ook iets te gaan doen om van het gas af te kunnen. En bijvoorbeeld gebruik te maken van de warmte uit onze ruige mesthoop. Genoeg plannen om energieneutraal te gaan worden.

Water:
Onze boerderij heeft geen aansluiting op het riool, al het water komt uiteindelijk via een septictank in de sloot terecht. Vroeger was hierdoor de sloot erg vies waar de septictank op aangesloten was. We zijn gaan kijken wat we hieraan konden gaan doen. Want wat gooien wij allemaal weg via het toilet en de gootsteen? Naast allerlei chemische schoonmaakmiddelen, ook wasmiddel, vaatwastabletten, handzeep, shampoo. We hebben een bedrijf gevonden die probiotishe schoonmaakmiddelen verkoopt. Pro biotisch is het tegenovergestelde van anti biotica. Probiotica eten de slechte cellen op en vermeerderen de goedaardige cellen. Dit werkt zonder chemicaliën en werkt ook nog door nadat je hebt schoongemaakt. Onze sloot wordt weer steeds helderder en gezonder! Dit zou toch door iedereen gebruikt moeten worden? Ook al zit je op het riool aangesloten!