Streekmuseum Reeuwijk

Het ontstaan van de Reeuwijkse plassen door turfwinning, met name in het oude dorpje Sluipwijk (sinds 1870 gemeente Reeuwijk), is de ruggengraat van …

Ga snel binnen deze pagina naar:

Algemeen

Welkom op de pagina van het Streekmuseum Reeuwijk

Het museum is geopend van 1 april tot 1 november.
In november is het museum alleen op zaterdagmiddag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Openingstijden

Woensdag:  13.00 tot 17.00 uur

Zaterdag:     13.00 tot 17.00 uur

Zondag:       13.00 tot 17.00 uur

Het museum - de Geschiedenis

Het ontstaan van de Reeuwijkse plassen door turfwinning, met name in het oude dorpje Sluipwijk (sinds 1870 gemeente Reeuwijk), is de ruggengraat van de vaste collectie. Door het ontstaan van de plassen ontwikkelde zich de visserij en de jacht op en aan het water, met botenbouw als neveneffect.

In het veenweidegebied rond de plassen bleef de veeteelt bestaan, grotendeels rundveehouderij met daarbij de bereiding van boerenboter en de bekende Goudse boerenkaas.

Dit alles ziet u eveneens terug in onze vaste collectie. Naast het leven op en aan de plassen geeft ons museum een uitgebreid beeld van het dagelijks leven op het platteland in "Grootmoeders tijd", ongeveer het eerste kwart van de twintigste eeuw. Ook het museumgebouw zelf, een boerderij uit 1907, is in feite onderdeel van de collectie. Voor een uitgebreide beschrijving van de geschiedenis van het Reeuwijkse Land en voor genealogie en foto's, verwijzen wij graag naar onze website www.streekmuseumreeuwijk.nl

Verbouwing
Er is vervangende nieuwbouw gepland voor het huidige noodgebouw waar de entree is gevestigd.
Het museum blijft gedurende de nieuwbouw open, maar kijk op de website voordat u een bezoek plant of u overal terecht kunt.
Welkom bent u altijd!

Verkoopdagen
Onze collectie breidt door giften steeds verder uit, dubbele zaken worden met regelmaat te koop aangeboden, al dan niet via verkoopdagen. Zie ook onze website.

GENEALOGIE

Wij hebben een computerbestand, dat bestaat uit meer dan 250.000 namen. Deze personen zijn gerangschikt in ca 700 genealogieën. Uitgangspunt hierbij is dat dit vooral Reeuwijkse families zijn, dat wil zeggen, families die NU in Reeuwijk of omgeving wonen.

Het computerprogramma is Pro Gen. Maar ook voor verder onderzoek kunt u in ons streekmuseum terecht, want naast gegevens van Reeuwijkse families hebben wij een grote verzameling genealogische brongegevens uit de wijde omgeving van Reeuwijk, onder meer uit Rijnland, Schieland en de Krimpener- en de Alblasserwaard.

Zo hebben we meer dan 500 honderd boeken en indexen over de bewoners van Zuid-Holland van voor 1900. Fotoarchief In de bibliotheek hebben wij een grote collectie school-, verenigings-, portret- en familiefoto’s uit Reeuwijk-Dorp en -Brug, Sluipwijk, Tempel, Driebruggen en Waarder, grotendeels uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Ze zijn ondergebracht in een zestigtal albums, maar ook digitaal beschikbaar!

CAROUSSELPROGRAMMA voor scholen, groep 3, 4 en 5. (prijs € 3,50 per kind)

Voor de onderbouw van de basis school bieden wij een carrouselprogramma aan. Hier kunnen kinderen in kleine groepjes zelf kennismaken met oude werkzaamheden zoals zeep kloppen met een klopper, koffiebonen afwegen en malen in een koffiemolen, schrijven met griffel op een lei, snorrebot maken,blok lopen enzovoort.

Klassen worden verdeeld in groepjes van 5 of 6 kinderen. Doordat er om de ca. 10 minuten gewisseld word, is het afwisselend en leuk.

Wilt u meer informatie over het Carousselprogramma kijk dan op de website 

Openingstijden
Woensdag:  13.00 tot 17.00 uur

Zaterdag:     13.00 tot 17.00 uur

Zondag:       13.00 tot 17.00 uur

Toegangsprijzen

Donateurs en Kinderen tot 12 jaar gratis
Volwassenen € 5,00

Rondleidingen
Rondleidingen voor groepen tot 10 personen zijn buiten de reguliere openingstijden mogelijk. De rondleidingen zijn inclusief diapresentatie en rondleider op aanvraag.

Voor groepen gelden afwijkende prijzen, stel uw vraag hiervoor per mail aan: groep@streekmuseumreeuwijk.nl

Nieuw! Fietstocht met gids

Een prachtige fietstocht rondom de Reeuwijkse plassen met het start- en eindpunt het mooie Streekmuseum Reeuwijk.
Een tocht met gids die u vertelt over de cultuur, het landschap en de geschiedenis van het Groene Hart rondom de Reeuwijkse Plassen.
Een tocht van ca 30 kilometer met een duur van ongeveer drie uur.
Alle info en hoe u zich kunt aanmelden vindt u hier.

COLLECTIE BEUNDER

Reeuwijk – Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk, aan de Oudeweg nr. 3 te Reeuwijk, geeft extra aandacht aan archeologische vondsten. 

In de tweede helft van de vorige eeuw heeft de bodem in onze streek veel van zijn geheimen prijsgegeven.

De docent Cees Beunder (1938-2014) was een bevlogen amateurarcheoloog met een uitgebreide kennis van zijn hobby. Daarnaast was hij zeer geïnteresseerd in de lokale geschiedenis, waarbij met name Bodegraven en Zwammerdam zijn bijzondere aandacht genoten. Hij struinde veel terreinen af waar grondwerkzaamheden plaatsvonden, stond bij het graven van rioolsleuven op de rand en raapte alles op dat maar enigszins bijzonder leek. Zo verwierf hij al doende een geweldige kennis over het verleden van de Rijnstreek en groeide zijn verzameling.

Uit zijn verzameling blijkt dat hij een voorliefde had voor Romeins materiaal, maar er zijn ook interessante vondsten van latere datum, allen aangetroffen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Deze z.g. “Collectie Beunder” is in drie vitrines in het Streekmuseum tentoongesteld. We zijn trots dat we u dit kunnen laten zien.

Activiteiten

Jagen, Vissen en Vangen als broodwinning

REEUWIJK:

In Streekmuseum Reeuwijk, Oudeweg 3, Reeuwijk is een mooie tentoonstelling te zien over de geschiedenis van de jacht, visserij en het vangen van wild in Reeuwijk.

De tentoonstelling “Jagen, Vissen en Vangen wordt wegens succes verlengt tot en met 29 november 2020

Voor meer informatie: www.streekmuseumreeuwijk.nl

Vanaf 1 september 2020 tot 29 november 2020

Contact

Streekmuseum Reeuwijk

Oudeweg 3
2811 NM Reeuwijk
0182-393773

info@streekmuseumreeuwijk.nl
http://www.streekmuseumreeuwijk.nl/

In de buurt

Restaurant 't Reeuwijkse Hout

Restaurant met moderne keuken en dagverse producten waar kwaliteit voorop staat. Lunch, diner of buffet, ook zakelijk.

  • Reeuwijk
  • (0,9 km)
Patissiers Femke en Sander

Welkom bij Patissiers Femke en Sander. Wij zijn enthousiaste banketbakkers die werken met pure grondstoffen (veel uit het Groene Hart)

  • Bodegraven-Reeuwijk
  • (1,7 km)
Loopfiets Groene Hart

Dit moet je gedaan hebben! Verken het Groene Hart per elektrische loopfiets.

  • Reeuwijk
  • (1,8 km)