Streekmuseum Reeuwijk

Het ontstaan van de Reeuwijkse plassen door turfwinning, met name in het oude dorpje Sluipwijk (sinds 1870 gemeente Reeuwijk), is de ruggengraat va...

Ga snel binnen deze pagina naar:

Algemeen

Welkom op de pagina van het Streekmuseum Reeuwijk

Het ontstaan van de Reeuwijkse plassen door turfwinning, met name in het oude dorpje Sluipwijk (sinds 1870 gemeente Reeuwijk), is de ruggengraat van de vaste collectie. Door het ontstaan van de plassen ontwikkelde zich de visserij en de jacht op en aan het water, met botenbouw als neveneffect.

In het veenweidegebied rond de plassen bleef de veeteelt bestaan, grotendeels rundveehouderij met daarbij de bereiding van boerenboter en de bekende Goudse boerenkaas.

Dit alles ziet u eveneens terug in onze vaste collectie. Naast het leven op en aan de plassen geeft ons museum een uitgebreid beeld van het dagelijks leven op het platteland in "Grootmoeders tijd", ongeveer het eerste kwart van de twintigste eeuw. Ook het museumgebouw zelf, een boerderij uit 1907, is in feite onderdeel van de collectie. Voor een uitgebreide beschrijving van de geschiedenis van het Reeuwijkse Land en voor genealogie en foto's, verwijzen wij graag naar onze website www.streekmuseumreeuwijk.nl

Genealogie

Wij hebben een computerbestand, dat bestaat uit meer dan 130.000 namen. Deze personen zijn gerangschikt in ca 500 genealogieën. Uitgangspunt hierbij is dat dit vooral Reeuwijkse families zijn, dat wil zeggen, families die NU in Reeuwijk of omgeving wonen.

Het computerprogramma is Pro Gen. Maar ook voor verder onderzoek kunt u in ons streekmuseum terecht, want naast gegevens van Reeuwijkse families hebben wij een grote verzameling genealogische brongegevens uit de wijde omgeving van Reeuwijk, onder meer uit Rijnland, Schieland en de Krimpener- en de Alblasserwaard.

Zo hebben we meer dan 500 honderd boeken en indexen over de bewoners van Zuid-Holland van voor 1900. Fotoarchief In de bibliotheek hebben wij een grote collectie school-, verenigings-, portret- en familiefoto’s uit Reeuwijk-Dorp en -Brug, Sluipwijk, Tempel, Driebruggen en Waarder, grotendeels uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Ze zijn ondergebracht in een zestigtal albums.

CAROUSSELPROGRAMMA voor scholen, groep 3, 4 en 5.

Voor de onderbouw van de basis school bieden wij een carrouselprogramma aan. Hier kunnen kinderen in kleine groepjes zelf kennismaken met oude werkzaamheden zoals zeep kloppen met een klopper, koffiebonen afwegen en malen in een koffiemolen, schrijven met griffel op een lei, snorrebot maken,blok lopen enzovoort.

Klassen worden verdeeld in groepjes van 5 of 6 kinderen. Doordat er om de ca. 10 minuten gewisseld word, is het afwisselend en leuk.

Wilt u meer informatie over het Carousselprogramma kijk dan op de website 

Openingstijden
Zaterdag: 10.00 uur tot 17.00 uur
Zondag:13.00 uur tot 17.00 uur
Eerste Paasdag- en Pinksterdag is het museum gesloten.
Tweede Paasdag- en Pinksterdag en Hemelvaartsdag open van 13.00 – 17.00 uur.

Toegangsprijzen
Volwassenen € 4,- Kinderen tot 12 jaar € 2,50
Groepen: tot 15 personen: € 60,-, daarboven € 3,50 per persoon

We zijn voor genealogen ook geopend op de eerste dinsdag van elke maand, van 19.30 uur tot 21.30 uur.

POPPENHUIZEN als pronkjuweeltjes

Vanaf zaterdag 2 september zijn er in In Streekmuseum Reeuwijk prachtige poppenhuizen te bewonderen.

Een tentoonstelling met kleinigheden die bijzonder realistisch zijn. Speelgoed voor grote mensen met een kinderhart, of voor kinderen die graag groot willen zijn. Wie denkt aan een poppenhuis heeft misschien kinderspeelgoed in gedachten. Maar vroeger was dit vooral het domein van rijke dames, om mee te pronken.

Gluur in diverse kamertjes, keukentjes en winkeltjes van mevrouw Joke de Wit uit Hoofddorp. De bewoners lijken elk moment thuis te kunnen komen

De grote hobby van Mevrouw Martha Moro uit Bodegraven is het zelf maken en aankleden van poppenhuizen. Huizen, winkels, keukens en meubels werden tot in detail in het klein nagemaakt. Poppen kregen echte kleding. Van ondergoed tot jurk, in de meest fraaie stoffen net als grote dames.

Deze tentoonstelling is tot en met 26 november 2017

Breng ook gelijk een bezoek aan onze vaste collectie

Openingstijden: zaterdag 10.00 – 17.00 uur; zondag   13.00 – 17.00 uur.

Voor groepen kunt u, na afspraak, ook terecht op andere dagen.

Voor meer informatie: www.streekmuseumreeuwijk.nl

COLLECTIE BEUNDER

Reeuwijk – Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk, aan de Oudeweg nr. 3 te Reeuwijk, geeft extra aandacht aan archeologische vondsten. 

In de tweede helft van de vorige eeuw heeft de bodem in onze streek veel van zijn geheimen prijsgegeven.

De docent Cees Beunder (1938-2014) was een bevlogen amateurarcheoloog met een uitgebreide kennis van zijn hobby. Daarnaast was hij zeer geïnteresseerd in de lokale geschiedenis, waarbij met name Bodegraven en Zwammerdam zijn bijzondere aandacht genoten. Hij struinde veel terreinen af waar grondwerkzaamheden plaatsvonden, stond bij het graven van rioolsleuven op de rand en raapte alles op dat maar enigszins bijzonder leek. Zo verwierf hij al doende een geweldige kennis over het verleden van de Rijnstreek en groeide zijn verzameling.

Uit zijn verzameling blijkt dat hij een voorliefde had voor Romeins materiaal, maar er zijn ook interessante vondsten van latere datum, allen aangetroffen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Deze z.g. “Collectie Beunder” is in drie vitrines in het Streekmuseum tentoongesteld. We zijn trots dat we u dit kunnen laten zien.

Omdat het Streekmuseum graag het aantal donateurs wil uitbreiden kunnen nieuwe donateurs zich aanmelden in het museum of via de website. Zij betalen voor 2016 de helft ( € 10,--)  van de normale donateursprijs.

Activiteiten

Poppenhuizen in kerstsfeer € 4,00 p/p

Op vrijdag 29 en zaterdag 30 december 2017 & op vrijdag 5 en zaterdag 6 januari 2018 van 11.00 tot 16.00 uur is het museum vanwege de grote belangstelling extra geopend.

Het is dan alsnog mogelijk de poppenhuizen te bekijken. Alle bezoekers krijgen een gratis kopje koffie of thee. Voor kinderen is er een glaasje limonade.

Leuk om te zien zijn ook de vitrines met miniaturen voor in een poppenhuis.

Daarnaast is er op die dagen ook de verzameling miniatuur kerststalletjes van Carla Hornung-Bierlaagh uit Gouderak te zien.

Toegangsprijzen incl. koffie/thee of limonade.

volwassenen: € 4,00

kinderen tot 12 jaar: € 2,50

kinderen tot 4 jaar en donateurs: gratis

Voor meer informatie: www.streekmuseumreeuwijk.nl

 

Vanaf 29 december 2017 tot 6 januari 2018

Contact

Streekmuseum Reeuwijk

Oudeweg 3
2811 NM Reeuwijk
0182-393773

info@streekmuseumreeuwijk.nl
http://www.streekmuseumreeuwijk.nl/

In de buurt

Galeriewinkel AnderZ & Nico van Eijk plateel

Een bijzondere galerie in een prachtig gebouw in Reeuwijk. Bij fietsknooppunt 21.

  • Reeuwijk
  • (0,1 km)
Sup & Watershop

Watersportwinkel en recreatie verhuur van sups, kano's, boten, fietsen en zeemeerminvinnen. Arrangementen, kinderfeestjes en bedrijfsuitjes.

  • Reeuwijk
  • (0,6 km)
Restaurant 't Reeuwijkse Hout

Restaurant met moderne keuken en dagverse producten waar kwaliteit voorop staat. Lunch, diner of buffet, ook zakelijk.

  • Reeuwijk
  • (0,9 km)