Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven

Een speels en eigentijds museum voor het hele gezin. Dat is het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven. Blikvanger is de 14 meter lange feestelijk ge…

Ga snel binnen deze pagina naar:

Algemeen

Zilver zoals je het zelden ziet

Een bezoek aan het nieuwe Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven betekent een leuk, interactief en leerzaam uitje voor jong en oud. Bezoekers zien, voelen, ruiken en horen zilver en ontdekken nog veel meer over dit veelzijdige edelmetaal in de Wereld van Zilver. De unieke collectie wordt vernieuwend gepresenteerd in prikkelende thema’s als ‘leven & dood’, ‘opscheppers’ en ‘eeuwige roem’.  Eén van de hoogtepunten is de langste zilverdoe-tafel ter wereld, een interactieve tafel vol zilververhalen en -opdrachten. In de Zilversmederij onthullen ambachtelijke smeden hun geheimen, waarna bezoekers zelf aan de slag kunnen gaan in de Zilverwerkplaats.

Aan de slag in de Zilverwerkplaats

Dagelijks kun je ondervinden wat het werk van een smid inhoud door zelf aan de slag te gaan in de Zilverwerkplaats. Haal een pakketje met materiaal uit de automatique en maak met behulp van verschillende technieken een hanger, ring of sleutelhanger. Tijdens de wisselende exposities passen wij de pakketten aan aan het thema van de expostie.

Kinderen t/m 17 jaar gratis. Max. 4 kinderen per 1 betalende volwassene.

Voor volwassenen en kinderen. € 3,50 per pakket.

Voor elke tentoonstelling maken wij ook speciale speurtocht in het thema van de tentoonstelling die op dat moment te zien is op de tweede verdieping. Ontrafel jij bijvoorbeeld het geheim van de smid...? Of ontdek jij hoe het is om met het gereedschap van een echte zilversmid te werken en smeed je je eigen molen? Deze activiteit is te volgen vanaf 13 juni en speciaal in het kader van de nieuwe expositie over de Oude Hollandse Waterlinie.

De Zilversmederij

Ontdek het geheim van de smid in de Zilversmederij. Dagelijks zijn er goud- en/of zilversmeden aan het werk. Kijk ze op de vingers en vraag ze het hemd van het lijf.

Activiteiten

Het geheim van de smid € 12,00 p/p

Ontdek in het Nederlands Zilvermuseum het Geheim van de Smid! Hoe maakt een goud- of zilversmid bepaalde objecten? Kunst- en zilverexperts vragen zich dat nog steeds af bij sommige stukken. In deze expositie lichten we een tipje van de sluier op en staat de techniek achter het object centraal. Zo zie je in prachtige zilveren ‘pronkstukken’ terug hoe het vakmanschap zich door de eeuwen heeft ontwikkeld. En hoe de moderne smid zichzelf technisch uitdaagt met heel innovatieve technieken. 

Daarnaast kun je natuurlijk ook zelf aan de slag in het Zilvermuseum. Vraag de smeden in de smederij de hemden van het lijf en ontdek de geheimen van hun vakmanschap. Ontmoet bijvoorbeeld Cor Kuijf, filigrain specialist. Kinderen en volwassenen kunnen in de Zilverwerkplaats aan de slag en zelf iets maken. Houd ons activiteitenoverzicht in de gaten om up to date te blijven. En kinderen kunnen de speurtocht volgen. Ontrafel jij het geheim van de smid?

Beeld: Carla Leijen

Vanaf 27 januari 2022 tot 19 september 2022

Strings attached € 12,00 p/p

Maja Houtman en Karin Kortenhorst vormen een bijzonder expositie-duo. Wat hen verbindt? Draad. En daarin zit ook gelijk de tegenstelling: Maja verwerkt meters fijn draad in draagbare objecten, terwijl Karin juist de ruimte opzoekt en grote sculpturale objecten maakt. Door beide smeden in een ruimte samen te brengen ontstaat een interessant spanningsveld, dat de bezoeker zal verrassen en doen verwonderen. 

Beide smeden zijn opgeleid aan de Vakschool in Schoonhoven tot goudsmid. Daarna ging ieder een eigen richting op, het klassieke sieraad achter zich latend. Karin vervolgde haar opleiding aan de Kunstacademie en verdiepte zich in 3-D vormgeving. Maja behaalde ook het diploma zilversmeden en specialiseerde zich later in filigrain.

De expositie Strings Attached brengt deze twee bijzondere ‘draadkunstenaars’ bij elkaar in samenspraak en tegenstelling. Karin en Maja maken speciaal voor de expositie nieuwe objecten en laten de zachte kant zien van hard materiaal.

Vanaf 11 december 2021 tot 3 oktober 2022

De Oude Hollandse Waterlinie

Van 15 augustus tot en met 9 oktober komt de rondreizende expositie van de Oude Hollandse Waterlinie naar Schoonhoven! De expositie is gratis te bekijken in de Zilverlounge in het museum.

In 1672 dreigde de Franse bezetter Holland te bezetten. De staten van Holland smeden een plan om het land te verdedigen. De strategie? Het land onder water zetten en op die manier doorgang, zowel te voet als per boot, onmogelijk maken… Tijdens de rondreizende expositie over de Oude Hollandse Waterlinie ontdek je meer over hoe dat in z'n werk ging en wat daarbij kwam kijken.

De bijzondere presentatie van de hensbekers van Schieland en Krimpenerwaard helpen het Rampjaar nog verder tot leven te komen. Op de eerste etage in het Zilvermuseum kun je deze bekers, die al gebruikt werden in de tijd van het Rampjaar, van dichtbij bewonderen. En dat voor de allereerste keer! De hensbekers zijn nog niet eerder voor publiek zichtbaar geweest. Let op: de presentatie van de hensbekers is alleen toegankelijk met geldig entreeticket voor het museum. Museumkaart is geldig.

Naast de expositie zijn er ook leuke activiteiten te volgen in het teken van de Oude Hollandse Waterlinie. Ontdek bijvoorbeeld hoe het is om zilversmid te zijn en smeed een molen in de Zilverwerkplaats (3,50 per kind, vanaf 13 juli 2022).

Beeld: Carla Leijen

Vanaf 15 augustus 2022 tot 9 oktober 2022

Contact

Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven

Kazerneplein 4
2871 CZ Schoonhoven
0182-385612

info@zilvermuseum.nl
http://www.zilvermuseum.nl

In de buurt

Steppi-E | Elektrische steps en ElliptiGO's

Al vanaf 19 euro huur je een elektrische step, waarmee je verschillende prachtige routes in de omgeving kunt rijden. Onderweg …

  • Schoonhoven
  • (0,2 km)
Hotel Restaurant Belvedere

Belvedère beschikt over diverse sfeervol ingerichte zalen en een groot terras, waar u, met uw gezelschap, kunt genieten van een …

  • Schoonhoven
  • (0,5 km)
Veerdienst Schoonhoven BV

Veerdienst Schoonhoven verbindt de Krimpenerwaard met de Molenwaard met moderne, veilige en grote veerponten.

  • Schoonhoven
  • (0,5 km)