Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven

Een speels en eigentijds museum voor het hele gezin. Dat is het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven. Blikvanger is de 14 meter lange feestelijk ge…

Ga snel binnen deze pagina naar:

Algemeen

Zilver zoals je het zelden ziet

Een bezoek aan het nieuwe Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven betekent een leuk, interactief en leerzaam uitje voor jong en oud. Bezoekers zien, voelen, ruiken en horen zilver en ontdekken nog veel meer over dit veelzijdige edelmetaal in de Wereld van Zilver. De unieke collectie wordt vernieuwend gepresenteerd in prikkelende thema’s als ‘leven & dood’, ‘opscheppers’ en ‘eeuwige roem’.  Eén van de hoogtepunten is de langste zilverdoe-tafel ter wereld, een interactieve tafel vol zilververhalen en -opdrachten. In de Zilversmederij onthullen ambachtelijke smeden hun geheimen, waarna bezoekers zelf aan de slag kunnen gaan in het Zilverlab.

Aan de slag in het Zilverlab

Dagelijks kun je ondervinden wat het werk van een smid inhoud door zelf aan de slag te gaan in het Zilverlab. Haal een pakketje met materiaal uit de automatique en maak met behulp van verschillende technieken een hanger, ring of sleutelhanger. Tijdens de wisselende exposities passen wij de pakketten aan, aan het thema van de expostie.

Kinderen t/m 17 jaar gratis. Max. 4 kinderen per 1 betalende volwassene.

Voor volwassenen en kinderen. € 2,50 per pakket.

Nu ook de speurtocht, ' Allemaal familie', Met de 'Allemaal Famlie' Speurtocht gaan de kinderen aan de slag in het museum en ontdekken spelenderwijs meer over andermans én hun eigen familie. Je sluit af in het Zilverlab om zelf je familiewapen te maken. €4,00 inlcusief pakket voo rhet Zilverlab.
 

De Zilversmederij

Ontdek het geheim van de smid in de Zilversmederij. Dagelijks zijn er goud- en/of zilversmeden aan het werk. Kijk ze op de vingers en vraag ze het hemd van het lijf.

Activiteiten

Dynasty, Glinster & Glamour € 9,50 p/p

Voor- en tegenspoed, aantrekken en afstoten, intriges en koninklijke ambities kenmerkten de dynastieën Van Kempen en Begeer. Machtige families met koninklijke ambities; fabrikanten die de wereld en echte royalty als hun klanten hadden. Voortdurend in de weer om macht te krijgen of te houden. Groots en meeslepend in alles wat ze deden. Een lange en rijke historie in Zilver. Vakmanschap, handelsgeest, innovatie, design, durf en gedrevenheid, sociaal en royaal bracht hen als fabrikanten van Zilveren gebruiksvoorwerpen tot in de hoogste kringen in binnen- en buitenland.

Glinster & Glamour in Zilver
Wie waren deze majestueuze invloedrijke families? Welke relaties hadden zij onderling, tot elkaar en met de mensen in de fabrieken? Verhalen en Zilver worden samengebracht in het Nederlands Zilvermuseum in de allesomvattende tentoonstelling Dynasty: glinster & glamour. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de Zilverfabrieken van Van Kempen en Begeer; de opkomst, ontwikkelingen maar ook de strubbelingen van elke generatie. Het is een kroniek vol verhalen van de mensen voor- en achter de schermen van méér dan Koninklijke Van Kempen en Begeer.

©StephanTellierfotografie

©CarlaLeijen

Vanaf 27 juni 2019 tot 8 maart 2020

Eindstukken 2019 € 9,50 p/p

Meesterstukken 2019
Studenten van de opleiding goud- of zilversmeden aan de Vakschool ronden hun opleiding af met een Proeve van bekwaamheid, het Meesterstuk.
Dit eindexamenwerk is vanaf 16 juli tot en met 13 oktober 2019 tentoongesteld in het Zilvermuseum in de expositie “Meesterstukken 2019”. Er is een grote diversiteit aan (draagbare) sieraden en objecten. De studenten maken zelf een ontwerp en vervaardigen het Meesterstuk op hun stageadres.
Met deze eindopdracht tonen de studenten klaar te zijn om de titel “Meester goud- en/of zilversmid ” te dragen. Het hele proces, van ontwerp, vervaardiging en presentatie zijn examenonderdelen voor de opleiding.

Schaalmodellen 2019
In het eerste kwartaal van het derde jaar van de opleiding Basisgoudsmid krijgen de studenten de opdracht zich voor te bereiden van het maken van een schaalmodel, een opdracht die breed
geïnterpreteerd kan/mag worden. De tekeningen met uitleg zijn leidend voor de bespreking waarna verdere uitvoering plaatsvindt tijdens de stage.
De gebruikte materialen zijn naast het verplichte zilver divers, voorwaarde is o.a. dat het
werkstuk voor minimaal 50% uit montagewerk moet bestaan, waar de aangeleerde technieken zichtbaar moeten zijn.

©RobGlastrafotografie

Vanaf 16 juli 2019 tot 13 oktober 2019

Stokroos Stipendium 2018 door Envisions € 9,50 p/p

Het Zilvermuseum, in samenwerking met Stichting Stokroos heeft drie ontwerpers (envisionaires) van het ontwerperscollectief Envisions uitgedaagd om opnieuw na te denken over het gebruik van zilverdraad, met in het achterhoofd de toepasbaarheid en reproduceerbaarheid van het materiaal.
Vanaf de start het project focusten de ontwerpers Simone Post Jeroen van de Gruiter en Vantot zich op het proces in plaats van het eindproduct. Alles wat getoond wordt in de expositie is een uitgangspunt van experimenteel materiaalonderzoek dat nog openstaat voor verdere ontwikkeling.

©RonaldSmits

 

Vanaf 7 juni 2019

Contact

Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven

Kazerneplein 4
2871 CZ Schoonhoven
0182-385612

info@zilvermuseum.nl
http://www.zilvermuseum.nl

In de buurt

Steppi-E | Elektrische steps en ElliptiGO's

Al vanaf 19 euro huur je een elektrische step, waarmee je verschillende prachtige routes in de omgeving kunt rijden. Onderweg …

  • Schoonhoven
  • (0,2 km)
Hotel Restaurant Belvedere

Belvedère beschikt over diverse sfeervol ingerichte zalen en een groot terras, waar u, met uw gezelschap, kunt genieten van een …

  • Schoonhoven
  • (0,5 km)
Veerdienst Schoonhoven BV

Veerdienst Schoonhoven verbindt de Krimpenerwaard met de Molenwaard met moderne, veilige en grote veerponten.

  • Schoonhoven
  • (0,5 km)