Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven

Een speels en eigentijds museum voor het hele gezin. Dat is het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven. Blikvanger is de 14 meter lange feestelijk ge…

Ga snel binnen deze pagina naar:

Algemeen

Zilver zoals je het zelden ziet

Een bezoek aan het nieuwe Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven betekent een leuk, interactief en leerzaam uitje voor jong en oud. Bezoekers zien, voelen, ruiken en horen zilver en ontdekken nog veel meer over dit veelzijdige edelmetaal in de Wereld van Zilver. De unieke collectie wordt vernieuwend gepresenteerd in prikkelende thema’s als ‘leven & dood’, ‘opscheppers’ en ‘eeuwige roem’.  Eén van de hoogtepunten is de langste zilverdoe-tafel ter wereld, een interactieve tafel vol zilververhalen en -opdrachten. In de Zilversmederij onthullen ambachtelijke smeden hun geheimen, waarna bezoekers zelf aan de slag kunnen gaan in de Zilverwerkplaats.

Aan de slag in de Zilverwerkplaats

Dagelijks kun je ondervinden wat het werk van een smid inhoud door zelf aan de slag te gaan in de Zilverwerkplaats. Haal een pakketje met materiaal uit de automatique en maak met behulp van verschillende technieken een hanger, ring of sleutelhanger. Tijdens de wisselende exposities passen wij de pakketten aan aan het thema van de expostie.

Kinderen t/m 17 jaar gratis. Max. 4 kinderen per 1 betalende volwassene.

Voor volwassenen en kinderen. € 3,50 per pakket.

Voor elke tentoonstelling maken wij ook speciale speurtocht in het thema van de tentoonstelling die op dat moment te zien is op de tweede verdieping. Ontrafel jij bijvoorbeeld het geheim van de smid...? Of ontdek jij hoe het is om met het gereedschap van een echte zilversmid te werken en smeed je je eigen molen? Deze activiteit is te volgen vanaf 13 juni en speciaal in het kader van de nieuwe expositie over de Oude Hollandse Waterlinie.

De Zilversmederij

Ontdek het geheim van de smid in de Zilversmederij. Dagelijks zijn er goud- en/of zilversmeden aan het werk. Kijk ze op de vingers en vraag ze het hemd van het lijf.

Activiteiten

Brut! € 12,00 p/p

Vader en zoon Thalen brengen met ‘Brut!’ een expositie naar het museum die de zintuigen prikkelt. Het is zilver om te beleven, waar je van wilt proeven, de klank horen en naar kan blijven kijken. Gemaakt van het puurste materiaal, vragen de objecten om aangeraakt te worden. Toch zijn er heel wat hamerslagen nodig om dit relatief zachte edelmetaal de vorm aan te laten nemen van bestek, borden, kandelaars of kunstobjecten. ‘Brut!’ verrast en inspireert de bezoeker met oud, nieuw en
experimenteel werk.

Vanaf 13 oktober 2022 tot 5 juni 2023

Lot uit de Loterij € 12,00 p/p

Van 16 februari tot en met 24 september 2023 is in het Nederlands Zilvermuseum de tentoonstelling ‘Lot uit de Loterij’ te zien. Loterijen waren een vorm van crowdfunding avant la lettre in de 16e en 17e eeuw.

Aanleiding voor een loterij was altijd een ramp. Denk aan een grote brand, verwoesting door plunderaars of het regelen van een opvangplek voor wezen, zieken, ouderen of armen. Arm en rijk konden deelnemen. En wie houdt er nou niet van de kans om te winnen? Misschien vervult het de wens voor een beter leven of het verlangen naar iets wat je anders niet zou kunnen kopen. Tegelijk help je het goede doel. In de 15e eeuw ontstaan in de Nederlanden en Italië ongeveer tegelijkertijd loterijen, met zilver als hoofdprijs.

In de tentoonstelling ontdekt de bezoeker de bijzondere verhalen van toen, verteld vanuit verschillende perspectieven met 16e- en 17e-eeuws zilver uit de Nederlanden. Kinderen kunnen in de Zilverwerkplaats aan de slag. In de Smederij zijn echte smeden aan het werk. Vraag hen het hemd van het lijf! Maak jouw bezoek aan Schoonhoven af met een stadswandeling door Schoonhoven. Deze stad wordt niet voor niets nog steeds Zilverstad van Nederland genoemd.

Meer informatie over deze tentoonstelling en meer op de website: www.zilvermuseum.nl.

Beeld: Carla Leijen

Vanaf 16 februari 2023 tot 24 september 2023

Contact

Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven

Kazerneplein 4
2871 CZ Schoonhoven
0182-385612

info@zilvermuseum.nl
http://www.zilvermuseum.nl

In de buurt

Steppi-E | Elektrische steps en ElliptiGO's

Al vanaf 19 euro huur je een elektrische step, waarmee je verschillende prachtige routes in de omgeving kunt rijden. Onderweg …

  • Schoonhoven
  • (0,2 km)
Hotel Restaurant Belvedere

Belvedère beschikt over diverse sfeervol ingerichte zalen en een groot terras, waar u, met uw gezelschap, kunt genieten van een …

  • Schoonhoven
  • (0,5 km)
Veerdienst Schoonhoven BV

Veerdienst Schoonhoven verbindt de Krimpenerwaard met de Molenwaard met moderne, veilige en grote veerponten.

  • Schoonhoven
  • (0,5 km)