De Visbanken

Auteur indebuurt.nl
door indebuurt.nl
30 maart 2024

Het is misschien wel één van de mooiste plekken in Gouda: de Visbanken. Je kunt er zomers heerlijk op het terras zitten. De visbanken aan de Gouwe zijn al behoorlijk oud. Ze werden gebouwd in 1588, maar kregen pas in 1706 hun huidige vorm. Zoals de naam al verraad, werd hier vis verhandeld. De kant aan de Lage Gouwe was voor Goudse handelaren en de kant van de Hoge Gouwe was voor handelaren van buiten de stad. Deze kant heeft de vreemde naam Korenbeurs, maar werd ook wel Vreemden Vismarkt genoemd. In een verordening uit 1652 staat: ‘Alle die vreemde luden die met vis ter marct comen, sullen staen an die ander zide van der Goude’.

De Visbanken waren ooit ook met elkaar verbonden door een brug tot ongeveer 1850. Dit was een houten trappenbrug, ook wel de Vis- of Aalbrug genoemd. Ook het huisje aan de Lage Gouwe had een functie. Dit commissarishuis/accijnshuisje was voor de keurmeesters – in Gouda ook wel visvinders genoemd. Deze mannen keurden zoet- en zoutwatervis en inden belasting. De vismarkt werd vaak op vrijdag gehouden, omdat katholieken geen vlees mogen eten op deze dag. Vishandelaren hadden de eerste keus, daarna mocht de gewone Gouwenaar vis gaan kopen.

Tot ongeveer 1879 werd er nog vis verkocht bij de visbanken, daarna was het over en uit voor de galerijen. De Visbanken hadden geen functie meer en in 1902 werd er voorgesteld om de galerijen af te breken. Gelukkig voor ons werd dit voorkomen en is het nu een rijksmonument met vele terrasjes en restaurantjes.

Bron: www.indebuurt.nl