Molen 't Slot

Auteur www,goudsemolens.nl
door www,goudsemolens.nl
30 maart 2024

Malen & Draaien is van alle tijden.

De korenmolen ’t Slot is te vinden net buiten het historisch centrum van Gouda en kijkt uit over de Hollandsche IJssel. De molen is letterlijk gebouwd op de restanten van het kasteel van Gouda dat in 1577 werd gesloopt. Al in 1582 verleende de stad toestemming voor de bouw van een windkorenmolen op deze gunstig want hoog gelegen plek aan het water.

Voor 1681 werd die eerste molen vervangen door een achtkantige stenen stellingmolen. Op 4 april 1831 is deze molen uitgebrand, waarna in 1832 de huidige ronde stenen stellingmolen verrees. Het oorspronkelijke molenaarshuis, waarin tegenwoordig de molenaar woont, is tegen de molen aangebouwd. Qua inrichting is de molen nog geheel toegerust voor het op windkracht malen van granen.

Sinds 1962 is de molen eigendom van de gemeente Gouda. Tussen 2003 en 2007 onderging hij een ingrijpende restauratie. Hierbij moest de scheef gezakte molen rechtgezet worden. Ook werd het metsel- en stucwerk onder handen genomen en werd de staart grotendeels vernieuwd. De molen wordt nu beheerd door de Vereniging van Goudse Molenaars

De molen is te bezichtigen als de deur open staat. In de regel op zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur. De molenaars ontvangen u graag, zij geven rondleidingen en vertellen ze u over de rijke geschiedenis van de historische molen.

Meer informatie: www.goudsemolens.nl